Česká skupina ICP staví luxusní byty v golfové metropoli Ameriky

Vizualizace bytového projektu Solera v Palm Beach Garden na Floridě, který staví česká skupina ICP Group.

Vizualizace bytového projektu Solera v Palm Beach Garden na Floridě, který staví česká skupina ICP Group. Zdroj: ICP

Palm Beach Gardens jsou v USA vyhlášenou golfovou destinací.
2
Fotogalerie

Přestože USA patří mezi nejzasaženější země světa pandemií koronaviru, odstartovala tuzemská skupina ICP Capital Partners ve floridském letovisku Palm Beach Garden stavbu projektu se 136 luxusními nájemními byty. Investice do rezidenčního komplexu nazvaného Solera bude 860 milionů korun.

Investor spoléhá na to, že americká ekonomika zvládne současné turbulence rychle vstřebat. „Navíc nejde o spekulativní investici. Tento typ rezidence pro nájemní bydlení by na Floridě neměl mít s uplatněním na trhu obtíže. Konkrétně tato lokalita dlouhodobě po nájemním bydlení volá a poptávka výrazně převyšuje nabídku,“ řekl majitel ICP Ondřej David. Stavby podle něho pokračují bez výraznějších přerušení, i když za zpřísněných hygienických opatření. 

ICP drží v projektu 80 procent. Zbytek kontroluje lokální partner Eastwind Development. Na financování se kromě vlastních zdrojů skupiny podílí i americká banka. 

„Po kolaudaci v roce 2021 plánujeme prodej pronajatého komplexu s tím, že očekávaná výnosnost se může pohybovat okolo 19 procent. V případě vhodných tržních podmínek zvažujeme i variantu dlouhodobější držby v rámci skupiny,“ dodal David.

Florida zažívá podle realitních specialistů zvýšenou poptávku po nájemním bydlení poslední dva roky. „Nájemních projektů tam ale stále není mnoho. Investoři, kteří již mají stavební povolení a stavějí, proto mají konkurenční výhodu,“ komentovala strategii ICP Ilona Mančíková, majitelka tuzemské části realitní sítě Sotheby’s International Realty, která se věnuje obchodu s nemovitostmi právě i na Floridě.

Palm Beach Garden je město s 50 tisíci obyvateli nedaleko floridské metropole Miami. V Americe je Palm Beach známé hlavně svými 12 golfovými hřišti a sídlem americké golfařské asociace PGA. 

Pro skupinu ICP není stavba na Floridě prvním realitním počinem ve Spojených státech. Česká společnost tam v roce 2018 koupila za více než půl miliardy korun fungující kancelářskou budovu v jiné destinaci West Palm Beach. Na dalším místě Floridy staví rovněž 45 vícegeneračních domků. 

ICP patří v posledních letech rovněž mezi aktivní investory na českém realitním trhu. Firma se zaměřuje na nákupy hlavně starších kancelářských budov, které rekonstrukcemi dále zhodnocuje. Do koncernu patří také okenářská skupina Window Holding zahrnující například značku Vekra. Celkově má skupina aktiva přibližně za dvě miliardy korun. 

Partner skupiny Ondřej David je však původní profesí advokát. Dodnes stojí v čele své právní kanceláře DBK Partners.