Česko patří v realitních investicích k premiantům regionu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ekospol.cz

Špatné zprávy ze světových trhů zasáhly Česko v mimořádně dobré kondici. Realitní investoři ho označují jako nejmenší z hvězdné trojky v regionu střední a východní Evropy. Na medailové pozice po bok Polska a opět se vzmáhajícího Ruska se český trh vyšvihl díky investičním obchodům za více než 1,5 miliardy eur, které uzavřeli převážně zahraniční investoři za letošní tři čtvrtletí.

Podle odhadů poradenských firem by souhrnná suma za celý rok mohla přesáhnout dvě miliardy eur. Na rekordní investice v objemu 2,7 miliardy eur z roku 2007 ale zřejmě letošek nedosáhne. Podle Cushman & Wakefield se obchody vrátily na úroveň roku 2005.

„Celková nálada v Evropě sice za poslední dva měsíce trochu opadla, ve čtvrtém čtvrtletí ale očekáváme řadu nových smluv prokazujících, že kupující mají o Česko stále velký zájem,“ neztrácí optimismus James Chapman z pražské pobočky Cushman & Wakefield.

Také podle poradců CB Richard Ellis by nemusela nová vlna krize zalít tuzemský trh plnou silou. „Nejistota na evropských trzích pravděpodobně přispěje k zaostření investorů na nejlepší nemovitosti ve střední a východní Evropě,“ prognózuje firma.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.