Čeští výrobci oken převálcovali polské konkurenty, prorazili na západních trzích

Vývoz oken z České republiky se drží na rekordní úrovni kolem 2,3 miliardy korun. To je více, než kolik čeští okenáři exportovali před deseti lety, tedy před krizí. Na fotce výroba oken ve společnosti Vekra ze skupiny Window Holding.

Vývoz oken z České republiky se drží na rekordní úrovni kolem 2,3 miliardy korun. To je více, než kolik čeští okenáři exportovali před deseti lety, tedy před krizí. Na fotce výroba oken ve společnosti Vekra ze skupiny Window Holding. Zdroj: Vekra

Výroba oken ve společnosti Vekra ze skupiny Window Holding.
Výroba oken ve společnosti Vekra ze skupiny Window Holding.
Výroba oken ve společnosti Vekra ze skupiny Window Holding.
Jak se daří českým okenářům
Výroba oken ve společnosti Vekra ze skupiny Window Holding.
22
Fotogalerie

Dovoz levných oken z Polska ve srovnání s minulými roky výrazně klesl. Českým výrobcům se naopak daří vyvážet okna do západní Evropy. 

Vývoz oken z České republiky se drží na rekordní úrovni kolem 2,3 miliardy korun. To je více, než kolik čeští okenáři exportovali před deseti lety, tedy před krizí. Naopak příliv oken z ciziny upadá a jen mírně převyšuje jednu miliardu korun, vyplývá z dat Českého statistického úřadu.

Výrazně se propadl import z Polska, odkud na český trh proudily hlavně levnější okna. Loni činil polský dovoz zhruba 600 milionů korun. Před devíti lety se do tuzemska z Polska přivezla okna za 1,1 miliardy.   

„Přibývá zákazníků, kteří se soustředí na kvalitu materiálu a zpracování a kteří chtějí i navazující služby, jako je montáž a servis. Nejlevnější okna vykazují otřesnou kvalitu, která se projeví až časem,“ vysvětlil klesající dovoz šéf tuzemského výrobce Vekra Jan Tušl.

Velkým okenářským podnikům se díky poklesu dovozu daří. Vekra loni zvedla tržby o osm procent na 1,3 miliardy korun. Lepší výsledky hlásí rovněž výrobce Sulko. „Za minulý rok jsme zvýšily obrat o deset až patnáct procent. Za posledních několik let jsme tržby zdvojnásobili,“ řekl jednatel výrobce Sulko Petr Suchánek.

Českým okenářům se současně daří pronikat do zahraničí. „Kromě prioritního Slovenska Vekra vyváží také vyváží do Německa, Rakouska a Švýcarska, tedy na nejnáročnější trhy v Evropě,“ dodal ředitel Vekry Tušl. Na německojazyčné a frankofonní trhy se zaměřuje rovněž Sulko.

Podívejte se, jak to v závodech na výrobu oken vypadá:   

Video placeholde

Jak se daří českým okenářům • e15 vekra

O odbytu na českém trhu oficiální čísla chybí. „Situace na trhu je stabilizovaná, převažuje opatrný optimismus,“ poznamenal Suchánek ze Sulka.

Objevují se však první hlasy, podle nichž domácí trh začal klesat. Vekra odhaduje, že se loni celkové prodeje dostaly na 6,5 miliardy korun z předchozích sedmi miliard. Výsledkem je, že menší výrobci vyklízejí pozice.