Co se vyplatí v roce 2022? Prodat nebo pronajímat nemovitost?

Zdroj: Unsplash

Bydlení má za poslední roky nejvyšší cenovku. Hodnota bytu v Česku vzrostla v meziročním srovnání v posledním čtvrtletí průměrně o 19 %. Stoupají také ceny energií, stavebního materiálu a prací. Jaký bude další vývoj realitního trhu?

Pronájem, rovnice s nejistým výsledkem

Na první pohled se pronájem nemovitosti může jevit jako udržitelná investice. Růst cen energií, inflace a snížení dostupnosti nových hypoték žene nové zájemce vstříc nájemnímu bydlení. Na druhé straně se ani majitelům situace nijak nezlehčila. 

Máte řadu povinností, například podílet se na nákladech bytového fondu a investovat do údržby bytu a oprav. A právě kvůli rostoucím cenám energií, stavebních materiálů a prací, se z nájemního bytu může lehce stát černá díra na peníze. 

Chcete-li rychle investovat své finanční prostředky do výhodnějších komodit, nemusíte při prodeji nemovitosti 3 až 6 měsíců čekat, než se vám podaří získat prostředky z prodeje. I prostředky uložené v nemovitosti mohou být dostatečně likvidní.  Řešením je služba  Polovina hned od Maxima Reality, díky které získáte 50-80 % tržní nemovitosti ihned na ruku. Zbytek prostředků obdržíte po jejím prodeji.

Prodej je nejvýhodnější za 20 let

To, co kupujícím dělá vrásky při výhledu na letošní rok, vám jako majitelům nemovitosti hraje do karet. Kromě historicky nejvyšších cen bytů a domů jdou stále nahoru také úrokové sazby hypoték, takže řada investorů potřebuje koupit co nejdříve. Když se rozhodnete k prodeji nyní, zastihnete zájemce o koupi ještě v dobré platební kondici. 

Od dubna 2022 se opět zpřísní limity pro poskytování hypoték – přichází v platnost limit ukazatele DTI, tedy dodržení příjmového limitu výše úvěrů a limit ukazatele DSTI, který určuje maximální povolenou výši měsíčních splátek vůči příjmu. Zhodnocení se vám vyplatí zejména v případě starších rezidenčních nemovitostí, kde se prodejem elegantně vyhnete nezbytným opravám a renovacím, které by se kvůli krizi ve stavebnictví výrazně prodražily. 

Do hledáčku kupujících se teď dostávají nejenom nemovitosti v centrálních lokalitách, poptávka vyhnala nahoru i ceny u vzdálenějších destinací s napojením na příměstskou dopravu. 

Chcete-li si ověřit, za kolik byste mohli svoji nemovitost prodat, nespoléhejte se na zkreslená data na realitních portálech, která neukazují reálné prodejní ceny. Obraťte se na realitní specialisty, kteří pracují s cenami z katastru nemovitostí a interních cenových map. 

S přesnými čísly budete ve výhodě. V Maxima Reality můžete zjistit cenu pohodlně a rychle online. Díky bezplatné službě Odhad nemovitosti se dostanete k tržním datům, za která byste jinde platili a pomohou vám k informovanému rozhodnutí. 

Chci zjistit cenu nemovitosti zdarma.