Developeři chystají nové sklady. Projekty jsou pro předem zajištěné nájemce

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: PointPark, PointPark Properties,

Kromě nákupů již hotových skladových komplexů připravují developeři rovněž zcela nové projekty nebo rozšíření stávajících areálů. Zvláště rušno je v okolí Prahy, vyplývá z informací, které firmy v posledním období předložily do databáze EIA. „Po období půstu cítíme výrazné oživení,“ komentoval aktivitu na trhu ředitel poradenské společnosti 108 Agency Jakub Holec. Zvláště aktivní je v okolí metropole společnost CTP.

Právě CTP jako největší tuzemský developer průmyslových realit až do loňského roku v lokalitách u metropole paradoxně nebyl. Během dvanácti měsíců ale koupil hned několik logistických parků kolem hlavního města. Nejnovější připravuje v Chrášťanech v Praze-západ. U Prahy o sobě dala vědět rovněž firma VGP, která letos prodala své velké tuzemské portfolio konkurenčnímu developerovi P3. Aktuálně se společnost pustila do příprav zcela nového skladového areálu v Jenči.

Rozšíření čeká už příští rok také největší skladový komplex v zemi, který je v Praze v Horních Počernicích. Podle šéfa P3 Tomáše Míčka by tam firma mohla po letošní akvizici začít stavět již příští rok. Už nyní ale začíná rozšiřovat své nově získané sklady v Liberci.

Časem přijde i spekulativní výstavba

Projekty většinou vznikají pro předem zajištěné nájemce. Přesto šéf tuzemské P3 soudí, že čas na spekulativní výstavbu přijde. Určitě to ale podle Míčka nebude v míře jako před krizí.

„Lokalita Prahy dává asi jako jediná smysl pro spekulativní výstavbu, ale i tak není pro každého,“ soudí Holec ze 108 Agency. Jednu halu o 30 tisících metrech čtverečních nyní podle něj staví spekulativně v Jenči společnost Prologis. Hned vedle ovšem zhruba stejně velkou plochu developer pronajal společnosti Červa.

Optimistické náladě na trhu nahrává také vývoj poptávky. Ve třetím čtvrtletí se podle sdružení konzultantských firem Industrial Research Forum zvýšila meziročně o 31 procent. Bez započtení obnovených smluv stávajících nájemců o dvacet procent.

Vybrané projekty nových skladových a průmyslových areálu
developer projekt lokalita počet hal celková (v m2) velikost
CTP CTPark Přeštice Přeštice (Plzeňsko) 2 27 050
CTP Obchodní park Chrášťany Chrášťany (Praha-západ) 2 23 768
P3 P3 Prague D11 Jirny (Praha-východ) 7 121 000
Segro Segro Logistics Park Prague – 5. fáze východ Hostivice (Praha-západ) 3 15 338
Segro Segro Logistics Park Prague – 5. fáze západ Hostivice (Praha-západ) 1 24 869
Segro Segro Logistics Park Prague – 6. fáze Hostivice (Praha-západ) 4 59 207
VGP VGP CZ IX Jeneč (Praha-západ) 4 50 239

Pramen databáze EIA a Colliers

Tomáš Míček: Sklady jsou bezpečnou a jednoduchou investicí