Developeři z J&T postaví v Bratislavě vlastní Manhattan. Spojí oba břehy Dunaje

Developerský koncept společnosti J&T Real Estate nazvaný Spojená Bratislava.

Developerský koncept společnosti J&T Real Estate nazvaný Spojená Bratislava. Zdroj: J&T Real Estate

V režii J&T Real Estate má v Bratislavě vzniknout přes čtvrt milionu metrů čtverečních kanceláří a 4200 bytů.
Součástí konceptu Nová Bratislava bude též kongresové centrum, sportoviště, zeleň an ová dopravní spojení.
V Praze 8 buduje J&T Real Estate kancelářské centrum Rustonka.
V Praze 8 buduje J&T Real Estate kancelářské centrum Rustonka.
V Praze 8 buduje J&T Real Estate kancelářské centrum Rustonka.
6
Fotogalerie

Slovenská metropole se má v režii miliardářů ze skupiny J&T změnit k nepoznání. Projekt spojující břehy Dunaje usiluje o status strategické investice.

Realitní část skupiny J&T plánuje na obou bratislavských březích Dunaje velký developerský projekt. V řadě výškových a dalších budov připravuje výstavbu více než čtvrt milionu metrů čtverečních kanceláří. To vytvoří podmínky pro vznik třiceti tisíc pracovních míst. Koncept nazvaný Spojená Bratislava počítá rovněž s výstavbou 4200 bytů. Chybět nebude zeleň, sportoviště ani nové tramvajové tratě.

„Celkový objem investice má dosáhnout zhruba 1,2 miliardy eur,“ řekl mluvčí J&T Real Estate  Martin Vrba. V přepočtu na koruny to bude kolem 31 miliard korun.

Slovenské hlavní město se dosud rozvíjelo hlavně na levém břehu Dunaje. Výstavba to má ale změnit. Oba břehy mají být přitom spojené novou dopravní infrastrukturou. Ta bude upřednostňovat hromadnou dopravu, cyklisty a pěší před osobními auty.

Developerská divize J&T požádala úřady, aby projekt díky své velikosti získal status významné investice. To na Slovensku následně umožňuje výrazně zrychlit povolovací proces.

„Z pohledu výšky investice a vytvoření pracovních míst náš záměr vysoko přesahuje kritéria pro udělení tohoto statusu,“ uvedl výkonný ředitel J&T Real Estate Pavel Pelikán. Neznamená to však podle něj obejití povolovacích procesů nebo snížení objemu peněz určených na rozvoj daného území.

Slovenská metropole je atraktivní rovněž pro další developery. Například skupina HB Reavis, která je aktivní též v Česku, tam aktuálně buduje projekt, který na jednom místě vytvoří nové autobusové nádraží a obchodní centrum Nivy. Byznys má v Bratislavě také český developerský holding Finep.

Obří projekt na území o velikosti čtyřiadvaceti Václavských náměstí chystá v bratislavské části Nové Vajnory i česká investiční skupina Nordic Investors. Také v tomto případě se investice bude počítat v desítkách miliard korun. Investice v miliardových řádech má ve městě na Dunaji též skupina Penta.

Koncept Spojená Bratislava v číslech:

  • 254 tisíc metrů čtverečních kanceláří

  • vytvoření podmínek pro 30 tisíc pracovních míst

  • 1000 nových míst během výstavby

  • 4200 nových bytů

  • nové kongresové centrum pro 1700 hostů

  • 35 tisíc metrů čtverečních veřejných ploch

  • 6 hektarů zeleně

  • 4 hektary sportovních ploch