Fond z Raiffeisenbank nakoupí reality za nejméně 1,5 miliardy

Realitní fond spravovaný Raiffeisen investiční společností připravuje akvizice nemovitostí nejméně za 1,5 miliardy korun. (ilustrační foto)

Realitní fond spravovaný Raiffeisen investiční společností připravuje akvizice nemovitostí nejméně za 1,5 miliardy korun. (ilustrační foto) Zdroj: Michael Tomeš/E15

Výrobní hala dodavatele automobilek IAC v Nýřanech u Plzně. Novým majitelem je fond spravovaný Raiffeisen investiční společností.
Do českých nemovitostí investují rovněž fondy dalších bank a pojišťoven. (ilustrační foto)
3
Fotogalerie

Realitní fond spravovaný Raiffeisen investiční společností připravuje akvizice nemovitostí nejméně za 1,5 miliardy korun. Políčeno má na kanceláře, sklady i obchody. Aktuálně fond koupil za 600 milionů nové výrobní haly na Plzeňsku.

„Celkový objem aktiv ve výši zhruba 1,6 miliardy korun potvrzuje zájem našich investorů a správně nastavenou strategii fondu. Cílem je tento objem zdvojnásobit,“ uvedl Jaromír Sladkovský, předseda představenstva Raiffeisen investiční společnosti.

Nejnovější přírůstek ve fondu tvoří dvě průmyslové a logistické haly v Nýřanech u Plzně poblíž dálnice D5. První z koupených budov si pronajímá logistická společnost Maurice Ward a výrobce automobilových interiérů IAC. Druhá hala se teprve staví. Hotová bude do konce letošního roku. Vyrábět tam budou dodavatelé automobilek Filtration Group a Groupe Plastivaloire. V portfoliu fondu je nákupní centrum Galerie Písek a brněnský retailový areál H-Park.

Akviziční apetit fondy ze skupiny Raiffeisenbank odpovídá aktuálnímu dění na realitním trhu. Tuzemští investoři se na něm minulý rok postarali o 63 procent z celkového objemu investic.

„S rostoucím přílivem peněz do českých fondů roste síla tuzemského kapitálu. Tyto investiční skupiny významně zvyšují likviditu českého trhu. V porovnání s ostatními zeměmi střední a východní Evropy je v tomto aspektu český trh nejvíce rozvinutý,“ komentoval Vítězslav Doležal, specialista na investice do komerčních nemovitostí z poradenské firmy CBRE.

Do českých nemovitostí investují rovněž fondy dalších bank a pojišťoven. Aktivní je na trhu například fond spravovaný společností Reico z České spořitelny, fond ze společnosti Amundi ovládané francouzskou Crédit Agricole nebo fond pojišťovny Generali.