Hradec neschválil dohodu s CTP Invest, developer rozestavěl obchodní park bez povolení

Remon Vos

Remon Vos Zdroj: E15 Anna Vackova

Remon Vos
Remon Vos, CTP Invest
3
Fotogalerie

astupitelé Hradce Králové dnes neschválili dohodu o narovnání mezi městem a společností CTP Invest, která na okraji města bez stavebního povolení rozestavěla obchodní park. Součástí dohody bylo i poskytnutí souhlasu města s využitím jeho pozemku pro stavbu silnice k areálu, který firma potřebuje k získání dodatečného stavebního povolení. Firma CTP Invest souhlas potřebovala předložit do konce října, do kdy je přerušené řízení o dodatečném stavebním povolení. Případem se tak budou zabývat soudy.

Konzultant firmy CTP Invest Boris Kudláček dnes novinářům řekl, že společnosti je líto, že zastupitelé dohodu neschválili. "Myslím si, že byla připravena korektně, mohla být dobrým kompromisem pro obě dvě strany. Takto nám zastupitelé neumožnili získat klíčový souhlas s vybudováním komunikace k projektu a dokončit proces získání dodatečného stavebního povolení. Takže nám nezbyde nic jiného než se obrátit na soud a domáhat se svých práv soudně," řekl Kudláček.

Náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich (TOP 09) dnes po jednání zastupitelů řekl, že lze předpokládat, že státní správa, tedy stavební odbor zamítne žádost o dodatečné stavební povolení. "A bude pokračovat řízení o odstranění stavby. S konečnou platností musí rozhodnout státní správa," řekl Vedlich.

Hlasování předcházela diskuse, například Monika Štayrová z klubu ANO 2011 uvedla, že zastupitelé nedostali právní analýzu k této věci. "Navrhovaná dohoda je nevyvážená, samotný návrh je nepřehledný," řekla Štayrová. Například Vedlich dnes uvedl, že jednání firmy CTP, která stavěla v rozporu s předpisy, je velmi nebezpečné. "Nenechme si z Hradce Králové a celé České republiky dělat Kocourkov," řekl Vedlich.

Firma CTP začala svůj areál budovat bez povolení na podzim 2014, po několika neúspěšných výzvách úřadů k zastavení stavby práce začátkem března 2015 přerušila. V tu dobu již měla první halu téměř hotovou a u druhé byla na začátku stavby. Celkem firma proinvestovala 270 milionů korun, na pokutách zaplatila zhruba 1,3 milionu korun.

Společnost CTP v létě vyzvala hradeckou radnici, aby do 29. srpna poskytla souhlas se stavbou příjezdové cesty na městských parcelách nebo uhradila škodu osm milionů eur (220 milionů korun) nebo zahájila jednání o smírném řešení. V dopise firma uvedla, že pokud město nezareaguje, skončí spor u soudu. Následně radnice začala s firmou jednat o dohodě o narovnání, jejíž součástí by vedle udělení souhlasu s využitím pozemku mělo být také vzdání se požadavku na náhradu škody ze strany CTP Invest.