V Královéhradeckém kraji vznikla koalice pěti stran. Vítězné ANO skončí v opozici

Budoucí královéhradecký hejtman Jiří Štěpán

Budoucí královéhradecký hejtman Jiří Štěpán Zdroj: ČTK

Pět stran v Hradci Králové podepsalo dohodu o koalici v Královéhradeckém kraji. Hnutí ANO, které volby v kraji vyhrálo, bude v opozici. Hejtmanem má být lídr ČSSD Jiří Štěpán. Koalice bude disponovat 24 mandáty ze 45 a tvoří ji ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostů a Východočechů a TOP 09.

"Zahajujeme další novou etapu politiky v Královéhradeckém kraji založenou na slušnosti a férovosti a na základě komunikace, nikoliv na základě nějakého diktátu či příkazů," řekl Štěpán.

Tvůrci podepsanou dohodu nazvali memorandem o spolupráci v záležitostech budoucí správy kraje ve volebním období 2016 až 2020. Dosud kraj vedla koalice ČSSD a KSČM, která měla 23 mandátů.

Nyní budou strany koalice připravovat samotnou koaliční smlouvu. Pracovní skupiny složené ze zástupců stran budou podle Štěpána pracovat na konkrétní dohodě o programových prioritách, které zakotví do koaliční smlouvy. "Tato koalice je vedena velmi slušným dialogem. Nezaznamenali jsme nikde žádné třecí plochy, které by bránily spolupráci a diskusi," řekl Štěpán.

Strany se již dohodly na tom, že v devítičlenné radě kraje obsadí ČSSD místo hejtmana. Jeho prvním náměstkem bude zástupce ODS, druhým náměstkem zástupce Koalice pro Královéhradecký kraj, třetího náměstka budou mít Starostové a Východočeši a čtvrtého náměstka TOP 09. Radu dále doplní čtyři radní z ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj a od Starostů a Východočechů.

Konkrétní jména náměstků a radních zástupci stran neoznámili s výjimkou Koalice pro Královéhradecký kraj. Její lídr Vladimír Derner (KDU-ČSL) potvrdil, že v radě by za ně měli zasednou on a Karel Klíma (KDU-ČSL). "Konkrétní personálie teď nejsou na pořadu dne," řekl k obsazování míst v radě stranou ODS její lídr Martin Červíček.

Předběžná dohoda o koalici pěti stran vznikla již v sobotu zhruba pět hodin po uzavření volebních místností a hradecký kraj byl prvním, kde bylo vítězné ANO odsunuto do opozice. Konečné jednání pěti stran před dnešním podpisem dohody se odehrálo v úterý večer. V opozici ANO jako vítěz voleb také již skončilo v Pardubickém a Plzeňském kraji.

Hradecké ANO již dříve označilo chystanou pětičlennou koalici za podvod na voliče. Od noci ze soboty na neděli se ANO na různých jednáních pokoušelo vývoj neúspěšně zvrátit a vytvořit vlastní koalici.