Jihomoravský kraj nabídl Amazonu vlastní pozemky u brněnského letiště

Sklad Amazon

Sklad Amazon Zdroj: Profit

Jihomoravský kraj nabídl americké společnosti Amazon vlastní pozemky pro logistické centrum mezi dálnicí D1 a brněnským letištěm. Pozemky jsou určeny pro logistiku a leží jen přes dálnici na dohled od Černovické terasy. Krajští zastupitelé tímto krokem zareagovali na úterní rozhodnutí Brna, které naopak odmítlo vznik haly na parcelách patřících městu.

Podle hejtmana Michala Haška jsou zástupci internetového obchodu ochotni o návrhu jednat. Podle něj jde o parcely se stavebním povolením, avšak v současné době je tu louka a inženýrské sítě jsou dovedeny pouze na hranici dvacetihektarového pozemku.

Jihomoravský kraj se vložil do jednání, protože chce až třímiliardovou investici, která má přinést nejméně 1500 pracovních míst, kterou zatím zastupitelstvo Brna odmítalo, udržet na jižní Moravě. Černovické terasy jsou majetkem města.

Do Brna dnes kvůli tomu přijela na jednání zástupkyně Amazonu i ředitel vládní agentury CzechInvest Ondřej Votruba. Hašek zdůraznil, že jde o alternativu brněnské nabídce a nejde o soutěž s městem. „Byl bych rád, kdyby Amazon investoval na jižní Moravě,“ prohlásil.

O tom, jak rychle by se mohlo začít stavět, nechtěl spekulovat. Amazon přitom tlačil Brno k co nejrychlejšímu schválení možnosti stavět, nyní kraj bude čekat na reakci firmy.

Výhodou krajské nabídky je to, že není potřeba budovat dopravní infrastrukturu, jako by byl v případě Černovické terasy dálniční sjezd.