Komu patří? Tahanice o funkcionalistickou památku v Praze 5 pokračují

Funkcionalistická památka byla v péči soukromé firmy Denika Real

Funkcionalistická památka byla v péči soukromé firmy Denika Real Zdroj: Jan Stahala

Opadává omítka i obklady domu
Denika Real koupila dům v roce 2003
Rezavý obklad domu na nároží
Nájemníci usilují o privatizaci domu již od roku 1997
O fasádu domu se majitel nestará
7
Fotogalerie
Nájemníci, kteří se léta soudili o funkcionalistickou památku v Praze 5 v Zubatého ulici, jsou opět v nejistotě. V soudním sporu sice zvítězili nad firmou Denika, která dům koupila v privatizaci za podivných okolností, teď se ale o něj přetahuje hlavní město s městskou částí. Vzdát se ho nechce ale ani Denika.

Podle magistrátní mluvčí Petry Hrubé je situace jasná, nemovitost je nyní vlastnictvím hlavního města. Vyplývá to podle ní z březnového verdiktu Městského soudu v Praze. Praha už také dosavadnímu majiteli domu, společnosti Denika, vrátila zpět kupní cenu ve výši 33,5 milionu korun, kterou před lety v privatizaci za dům zaplatila.

Částku nyní hlavní město požaduje po městské části. Původní datum splatnosti magistrát stanovil na konec května, na žádost Prahy 5 ale dobu prodloužil až do konce září. Městská část se splacením sumy počítá, jen jí musí podle mluvčího radnice Luďka Sefziga schválit zastupitelstvo.

Jasno ale nemá v tom, kdo bude v budoucnu za dům zodpovídat. „Městská část Praha 5 požádala v souvislosti s touto otázkou o stanovisko magistrát hlavního města Prahy. Dosud neobdržela odpověď,“ uvedl Sefzig.

Majitelem se i po rozsudku soudu zřejmě cítí být společnost Denika, podle předsedy občanského sdružení nájemníků ze Zubatého 1 Ladislava Pecháčka podala dovolání k Nejvyššímu soudu. Celý spor se tak může vrátit na úplný začátek. Kvůli podání mimořádného opravného prostředku se nájemníci zatím nedočkají ani vytoužené privatizace domu. „Je to předčasné,“ uvedla Hrubá.

Denika navíc podle mluvčí Hrubé zvažuje také žalobu proti hlavnímu městu. Údajně by mělo jít o odškodnění za ušlé výnosy. Hovoří se o desítkách milionů. Právní zástupkyně firmy Barbora Kubinová, to ale nechtěla komentovat. „Nebudu se k tomu vyjadřovat, je to věc mezi městem a firmou,“ sdělila serveru E15.cz.

Nájemníci nyní podle Pecháčka vyčkávají, jak se celá situace vyvine. „Je to v území nikoho,“ uvedl. Zatím je prý všichni ubezpečují, že by mělo k privatizaci domu v budoucnosti dojít.