Na Opatově postaví byty za tři miliardy, developer chystá žádost o územní rozhodnutí

Současný pohled na Jižní město

Současný pohled na Jižní město Zdroj: MČ Praha 11

Nový Opatov
opatov
Pohled na sídliště Jižní město
ilustrační
5
Fotogalerie

Plán na rozsáhlou výstavbu u stanice metra Opatov v Praze 11 dostává jasnější obrysy. Developerská společnost Reflecta Development už má v ruce platné posouzení vlivů stavby na životní prostředí a chystá žádost o územní rozhodnutí. Výstavba kanceláří, hotelu, bytů a obchodů bude obnášet investici tři miliardy korun. 

Aktuální podobu projektu nazvaného Nový Opatov mimo jiné ovlivnily připomínky, které vůči záměru vznesla různá občanská sdružení i radnice. „Předně jsme oproti povoleným sto tisícům metrů čtverečních hrubé podlažní plochy snížili kapacitu o zhruba čtyřicet procent a kromě administrativy a kongresového hotelu nabídne projekt nově i byty,“ uvedla Barbora Hradcová, projektová manažerka v Reflecta Development.

Rezidence v původním záměru nebyly. Současná podoba plánu počítá se 165 byty. Začátek stavby se plánuje na rok 2020. „V rámci komplexu budou vybudovány nové veřejné komunikace, náměstí s moderními přístupy do stanice metra a k autobusovým zastávkám,“ dodala Hradcová.

Nový Opatov byl na Jižním Městě dlouho předmětem svárů. Na podzim odvolaný starosta městské části Jiří Štyler (Hnutí pro Prahu 11) dokonce projekt již dříve označil za příčinu rozkolu v koalici s TOP 09 a ANO.

Developer se vždy bránil hlavně tím, že projekt je v souladu s územním plánem. Na Jižním Městě hořela v posledních letech půda pod nohama také dalším developerům. Například společnost Alborg Development ze skupiny Ungelt Group měla na bytový soubor u stanice metra Roztyly již stavební povolení.

Občanská sdružení však jeho platnost soudně napadla. Developer, který už měl vykopanou stavební jámu, musel v roce 2015 práce zastavit. Soudy dosud nerozhodly.