Nájemníci po 12 letech sporů vyhráli soud o funkcionalistickou památku

Funkcionalistická památka byla v péči soukromé firmy Denika Real

Funkcionalistická památka byla v péči soukromé firmy Denika Real Zdroj: Jan Stahala

Opadává omítka i obklady domu
Denika Real koupila dům v roce 2003
Rezavý obklad domu na nároží
Nájemníci usilují o privatizaci domu již od roku 1997
O fasádu domu se majitel nestará
7
Fotogalerie
Nevzdali se, dvanáct let se soudili se soukromou firmou a městskou částí Praha 5 o funkcionalistickou památku v pražské Zubatého ulici a nakonec nájemníci spor vyhráli. Prodej domu se odehrál před lety pod taktovkou tehdejšího kontroverzního starosty Milana Jančíka. Nemovitost koupila v privatizaci za podivných podmínek ostravská společnost Denika Real a nájemníci, kteří o dům měli zájem, proti prodeji od začátku protestovali.

Firma dům v privatizaci získala za 33,5 milionu korun, nabídla přitom částku jen o 200 tisíc vyšší než nájemníci. Nájemníky městská část z privatizace tehdy v podstatě vystrnadila, když zadala téměř nesplnitelné podmínky. Nyní se rozhodnutím Městského soudu v Praze vrací dům zpět městské části Praha 5.

„Očekáváme doručení písemného vyhotovení rozsudku, který bude obsahovat podrobné odůvodnění rozhodnutí soudu. Na jeho základě rada městské části rozhodne o dalším postupu, a to i ohledně případných opravných prostředků v rámci soudního řízení,“ sdělila serveru E15.cz mluvčí radnice Ivona Kratochvílová.

Nájemníci mají o koupi domu stále zájem a budou podle předsedy občanského sdružení nájemníků ze Zubatého 1 Ladislava Pecháčka usilovat, aby nemovitost získali do svých rukou, nejlépe za stejných podmínek, jako v roce 2003 Denika Real. „Jménem sdružení nájemníků se teď obrátíme na staronového vlastníka s oficiální žádostí o privatizaci domu. Naše další kroky pak určí jeho odpověď,“ konstatoval Pecháček.

Pecháček upozornil, že dům pod správou soukromé firmy celou dobu chátral a chátrá. „Denika přes výzvy památkářů odmítla provádět alespoň základní údržbu. Investovala pouze do opravy střechy, protože pro vlastní potřeby rekonstruovala byt v nejvyšším patře. Technický stav domu je proto žalostný,“ uvedl Pecháček.

Městská část chce podle Kratochvílové postupovat ve prospěch občanů a ctít požadavek na péči řádného hospodáře, privatizaci zvažuje. „Ve chvíli, kdy se na základě pravomocného rozhodnutí soudu vrátí dům do správy městské části Praha 5, bude nutné zhodnotit jeho technický stav a zároveň rozhodnout, zda, a případně jakou formou, bude dům privatizován,“ uvedla Kratochvílová. Dodala, že postup bude zcela respektovat zásady privatizace bytového fondu.

Opadává omítka i obklady domuOpadává omítka i obklady domu | Jan StahalaSoukromá firma nechala roky památku chátrat (foto Jan Stáhala)

Se společností Denika Real má v plánu Praha 5 vyrovnat vzájemné pohledávky a pokud nebude podle mluvčí ze strany společnosti vůle k dohodě, je městská část připravena bránit své zájmy soudní cestou.

Zájem o to dům privatizovat mají nájemníci už od roku 1992, kdy jej oficiálně oznámili městské části Praha 5, podruhé žádost opakovali v roce 1997. Uspět se jim podařilo až v roce 2002, kdy je městská část vyslechla a dům do privatizace zařadila.

Jak zhubnout Jančíka