Nejrychleji se prodávají nemovitosti v Praze a Ústí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Central Group

Nemovitost se nejrychleji prodá v Praze a Ústeckém kraji. Naopak nejdéle na kupce čekají na Karlovarsku, Zlínsku a Plzeňsku. Zatímco v hlavním městě prodej nemovitosti zabere méně než tři měsíce, v posledních třech regionech prodávající čeká na kupce takřka dvakrát tak dlouho.

Firma Sreality.cz. statistiku zpracovala z dat za loňský listopad a prosinec, kdy se prodalo 17 073 nemovitostí inzerovaných na jejich serveru.

Vůbec nejrychleji se prodávají byty, které se podle celorepublikového průměru prodají za tři měsíce. Nejrychleji naleznou kupce opět v Praze, následované Pardubickým, Olomouckým, Královéhradeckým a Ústeckým krajem.

Mále byty jdou nejlépe

Lépe se podle statistik realitního serveru prodávají menší a levnější byty. Jednopokojové byty se prodají průměrně za 86 dnů, naopak pětipokojové čekají na nového majitele 121 dnů.

Mezi domy se nejrychleji prodávají vily, průměrně za 100 dnů. Rodinné domy či chaty získají nového majitele za 142 dnů a chalupy za pět měsíců. Nejdéle, šest měsíců, jsou na prodej zemědělské usedlosti.

Nejvíce domů se přes server Sreality.cz prodalo v posledních dvou měsících loňského roku ve Středočeském (1264), Jihomoravském (638) a Moravskoslezském kraji (483). Vily se prodávají hlavně v Praze (33) a Středočeském kraji (30).

Sreality.cz patří k největším realitním inzertním serverům v Česku. V databázi má zhruba 140 tisíc aktuálních nabídek na prodej, pronájem či dražbu nemovitostí.

Investice do nemovitosti jako zajištění proti inflaci