Nových bytů se letos v Praze prodalo o čtvrtinu více, celkem 3550

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas

Zájem o nové byty v Praze stále trvá. Za první pololetí letošního roku jich developeři prodali celkem 3550, což je meziročně o čtvrtinu více. Vyplývá to ze společné statistiky společností Ekospol, Skanska Reality a Trigema. Nejvíce se letos prodávají byty 2+kk, kterých si lidé koupili 623.

Jen ve 2. čtvrtletí prodali developeři v hlavním městě 1700 bytů, což je meziročně o 13 procent více. Společně s posledním čtvrtletím loňského roku jde o jeden z nejlepších výsledků od konce ekonomické krize. Více, celkem 1850 nových bytů, developeři prodali už jen v 1. čtvrtletí letošního roku.

„Nízké sazby hypoték a rozhodnost lidí investovat do svého. To jsou dva hlavní důvody, proč se realitnímu trhu v letošním roce tak daří. Kupující mají zájem o nové a kvalitní byty, ohledně své budoucnosti jsou optimisté a nebojí se zadlužit. To je pro nás developery dobrá zprávy,“ poznamenal generální ředitel a předseda představenstva Ekospolu Evžen Korec.

Na konci letošního prvního pololetí mají developeři připraveno k prodeji dalších sedm tisíc nových bytů.

Polovina nabízených bytů v Praze uvádí špatně plochu
Více než polovina (54 procent) developerských projektů v Praze v inzerátech a na internetu špatně uvádí rozlohu bytů, tedy pouze jako součet užitné plochy všech místností. Vládní nařízení z roku 2013 přitom ukládá, aby se rozloha bytu uváděla včetně vnitřních příček, nosných konstrukcí a rozvodů. Uvedl to majitel realitní kanceláře Century 21 New Home Josef Kříženecký, který trh s novými byty v Praze od roku 2011 monitoruje.
„Statistiku nemůžeme dělit na developery, ale na jednotlivé projekty, protože jsme zjistili, že i velcí developeři u některých, zpravidla starších projektů, inzerují po staru a u nových projektů již inzerují podle vyhlášky. Ze zhruba 200 aktivních projektů, které monitorujeme, podle uvádí rozlohu bytů nové vyhlášky 46 procent. Zbývajících 54 procent inzeruje plochu 'po staru' jako součet ploch jednotlivých místností,“ uvedl Kříženecký.