Po obchodním domu Kotva získal miliardář Skala další nákupní centrum

Obchodní centrum Grand Pardubice.

Obchodní centrum Grand Pardubice. Zdroj: Profimedia

Ulice v Pardubicích s obchodním centrem Grand.
Funkcionalistické obchodní centrum Grand v Pardubicích, na jejhož stavbě se podílel Josef Gočár.
3
Fotogalerie

Funkcionalistický palác v centru Pardubic přeměněný na nákupní centrum změnil vlastníka. Pražská správa nemovitostí díky tomu přibrala po obchodním domu Kotva v Praze do portfolia další retailový objekt.

Rakouská skupina Immofinanz prodala obchodní centrum Grand v centru Pardubic. Novým majitelem se stala Pražská správa nemovitostí realitního magnáta Václava Skaly. Informaci serveru E15.cz potvrdila PSN. 

„Akvizice Grand zapadá do naší aktuální strategie v rozšiřování akvizic i mimo Prahu,“ řekl Jiří Švorc, zástupce šéfa akvizic v PSN. 

Obchodní centrum má sedm tisíc metrů čtverečních. Hlavním nájemcem je supermarket Billa a multikino Cinestar. Velkou konkurencí Grandu je nákupní centrum Palác Pardubice.

„Pozorujeme zájem českých investorů o reality v regionálních městech, a to zejména o nemovitosti v dobrých lokalitách s potenciálem dalšího růstu,“ uvedla Zdeňka Klapalová, ředitelka poradenské společnosti Knight Frank. Při transakci zastupovala Immofinanz.

Cenu transakce žádná ze stran nekomentovala. Transakce se již odrazila rovněž v obchodním rejstříku u společnosti Winnipegia Shelf. V ní je nemovitost zaparkovaná.

Památkově chráněná budova obchodního centra Grand vznikla v době první republiky. Jedním z architektů byl Josef Gočár. Prvním hostem hotelové části Grandu byl prezident T.G. Masaryk. Grand se stal středobodem společenského dění v Pardubicích.

Po roce 1989 ale začala nemovitost chátrat. Přeměnu na obchodní centrum prodělala budova v roce 1999. Zajímavostí je, že už tehdy nemovitost patřila Pražské správě nemovitostí. Immofinanz koupil stavbu od Skaly v roce 2007. Nyní si tedy PSN koupila Grand zpět.

Pražská správa nemovitostí patří mezi nejaktivnější hráče na realitním trhu. Kromě byznysu s byty se společnost pustila i do retailu. V roce 2016 firma v Praze koupila ikonický obchodní dům Kotva.

Výrazným hráčem na tuzemském realitním trhu je rovněž Immofinanz. Skupina nedávno ovládla palác v pražské ulici Na Příkopě v čele s hračkářstvím Hamleys. Jiných aktiv se ale firma zbavila. Například na začátku roku 2018 společnost rovněž za asistence Knight Frank prodala brněnský kancelářský komplex Brno Business Park.