Praha 11 schválila směnu pozemků na Opatově. Stavba miliardového projektu Finepu se blíží

Nový Opatov, vizualizace

Nový Opatov, vizualizace Zdroj: Finep

Nový Opatov, vizualizace
Nový Opatov, vizualizace
Nový Opatov
Nový Opatov
Nový Opatov
6
Fotogalerie

Zastupitelstvo městské části Prahy 11 odsouhlasilo dohodu o směně pozemků na Jižním Městě, kterou již v pondělí odsouhlasila Rada hlavního města Prahy. O „velké opatovské směně“, jak se vypořádání majetkoprávních vztahů v území říká, se začalo jednat již v roce 2012. Záměr doprovázelo několik soudních sporů. Cílem směny je na straně jedné převedení veřejných prostranství v okolí stanice metra Opatov do vlastnictví města a na straně druhé převedení pozemků s plánovanou developerskou výstavbou do vlastnictví soukromníků.

 „Touto dohodou bylo vyřešeno vlastnictví k většině významných pozemků tvořících veřejná prostranství na Praze 11. Nicméně stále existují pozemky, které tvoří veřejná prostranství, a ve vlastnictví města nejsou,“ uvedl místostarosta Martin Sedeke (ODS).

Za pronájem pozemků od soukromých vlastníků, na kterých se nacházejí veřejná prostranství, dosud město a městská část platily přes patnáct milionů korun ročně, jak uvedl Jan Chabr (TOP 09), městský radní pro majetek. Nájem za některé pozemky budou muset platit i nadále podle cenové výměry ministerstva financí stanovené v roce 2017.

Směna se týká také pozemků, jež v budoucnu čeká výrazný rozvoj. V bezprostřední blízkosti stanice metra Opatov vznikne nové náměstí obklopené obchody a restauracemi, více než čtyři stovky bytů v osobním i družstevním vlastnictví a 35 tisíc metrů čtverečních kanceláří.

Zásadní modernizací projde i dopravní struktura. Kromě rekonstrukce stávající stanice metra, která zahrnuje také plnou bezbariérovost, Praha položí novou tramvajovou trať v ulici Chilská. V lokalitě je rovněž naplánováno 2,5 kilometru nových cyklotras, rozsáhlý park i vodní prvky.

Prahu čekají v příštích letech velké změny

Video placeholde
• Videohub

Developerskou investici ve výši pěti miliard korun si mezi sebe rozdělí společnost Finep a Starochodovská, které se díky směně staly vlastníky části pozemků mezi ulicemi Na Jelenách, Roztylská a dálnicí D1. Toto území tvoří jeden z největších pražských brownfieldů. Část pozemků připadla do vlastnictví restituentů, kteří původní pozemky získali po roce 1989.

Plánovaná výstavba vychází z platné územní studie, kterou nechal zpracovat pražský magistrát. Samotné zahájení stavby projektu Nový Opatov, jehož autorem je Studio acht v čele s architektem Václavem Hlaváčkem, vidí Martin Sedeke nejdříve na rok 2023.

Dohoda neřeší pouze směnu pozemků mezi hlavním městem a soukromníky. „Směňované pozemky byly oceněny znaleckými posudky a výsledkem nerovnosti hodnot směňovaných pozemků je také finanční vypořádání,“ vysvětlil místostarosta Sedeke.

Město tak získá 107,8 milionu korun, Praha 11 dalších 52,6 milionu. „Městská část plánuje takto získané zdroje použít na investice do revitalizací vnitrobloků, oprav objektů patřících městské části nebo jako jeden ze zdrojů pro výstavbu nové radnice,“ doplnil Sedeke.

Směnu pozemků musejí ještě potvrdit zastupitelé hlavního města Prahy. Materiál projednají příští týden na svém únorovém zasedání.