Praha opraví za stamiliony domy na Malém náměstí

Malé náměstí Praha

Malé náměstí Praha Zdroj: profimedia.cz

Město Praha připravuje rekonstrukci bloku domů na Malém náměstí, které sousedí s Mariánským náměstím – sídlem pražské radnice. V patrech by měly vzniknout byty, přízemí bude dál sloužit pro komerci a občanskou vybavenost. Město v tuto chvíli pronajímá pouze přízemí domů, horní patra nejsou využita.

Část z domů už na první pohled chátrá. Kolik bude rekonstrukce deseti objektů stát, město nyní počítá. Z částky, kterou magistrát investuje do projektové přípravy, se dá odhadnout, že by se náklady mohly pohybovat kolem půl miliardy korun.

„Byty budou od malometrážních po 3+kk, nebytové prostory by měly nabídnout rezidentům Prahy 1 kvalitní občanskou vybavenost,“ říká radní pro správu majetku Aleksandra Udženija. Charakter domů 4, 5, 6, 7, 8 a 9 změnila ve dvacátém století přestavba, která patra domů i suterénů propojila a upravila na kanceláře. V minulosti tam měl magistrát prostory pro úředníky a politické kluby.

“Bylo tam strašně chodeb a málo místností. Byl to labyrint,“ vzpomíná jeden ze zastupitelů. Tyto prostory už měly dávno nést magistrátu příjmy, které byly součástí analýzy podporující tezi radnice vedené Pavlem Bémem o výhodnosti pronájmu bývalých Škodových závodů.

Původní dispozice v těchto domech téměř zanikly a historické konstrukce nahradily novodobé. Dnes je v nich proto možné vybudovat prostorově i výškově členěné rezidence. Budovy 10,11 a 12 si zachovaly charakter měšťanských domů dodnes. Dům číslo tři má mimořádnou historickou a architektonickou hodnotu, proto by mohl sloužit jako výstavní prostory.

Příliš podnikavé radnice

Pelešárna nejhrubšího zrna