Realitka s luxusním bydlením Sotheby's International Realty má v Česku novou majitelku

Domy pro bohaté kupce mají uvnitř často i vlastní bazén. (Interiér luxusní vily v Praze-Troji.)

Domy pro bohaté kupce mají uvnitř často i vlastní bazén. (Interiér luxusní vily v Praze-Troji.) Zdroj: Sotheby´s International

Pro movitou klientelu je důležité rovněž zajištěné parkování. (Luxusní vila v Peroutkově ulici v Praze 5.)
Luxusní vila v Praze-Troji.
Luxusní vila v Praze-Troji.
Češi si často kupují i prémiové nemovitosti v zahraničí. Zde luxusní vila na Mallorce.
Ilona Mančíková
12
Fotogalerie

Prodej nemovitostí bohatým kupcům přes realitní kancelář Sotheby's International Realty má v Česku, na Slovensko a v Chorvatsku nově pod palcem realitní byznysmenka Ilona Mančíková. Plánuje na trhu vytvořit novou jedničku.

. Tuzemská pobočka globálního obchodníka s luxusními nemovitostmi Sotheby's International Realty změnila vlastníka. Licenci na provozování české odnože mezinárodní sítě má nově v rukou realitní byznysmenka Ilona Mančíková.

Sotheby's International Realty zatím na českém trhu nemá dominantní pozici na trhu, kterou by mohla mít. Hodláme to změnit a být jedničkou,“ řekl E15.cz Mančíková, která stála dlouhá léta v čele developerské společnosti FIM Group. V České republice bude kancelář podnikat pod názvem Czech Republic Sotheby’s International Realty.

Kromě Česka zahajuje podnikatelka byznys se Sotheby's též na Slovensku a na chorvatském trhu. „Chorvatsko má stále příliš málo zastavěné pobřeží na to, jakou má kapacitu,“ doplnila. První kancelář otevírá ve Splitu, do budoucna zvažuje ještě Záhřeb. V České republice se pro první rok fungování počítá s pobočkou jen v Praze. Metropole bude tvořit též jádro nabídky.

Poloviční podíl v české části Sotheby's International Realty má ještě provozovatel heren a barů Pavel Kulajta. Právě přes něj se společnost od minulých vlastníků dostala za blíže neurčenou cenu k Iloně Mančíkové. „Zatím zůstává jako v zásadě neaktivní společník, není to jeho hlavní byznys,“ dodala k roli spolumajitele Mančíková.

Sotheby´s International Realty se poprvé v Česku objevila v roce 2008. V čele pobočky stál někdejší bankéř z Komerční banky Vladimír Gulla.

Realitní značku Sotheby´s International Realty založil v roce 1976 známý aukční dům Sotheby's. V současnosti je síť součástí amerického koncernu Realogy. Do něj patří ještě například celosvětově působící realitní kanceláře Century 21 nebo Era, které působí i v Česku.  

V České republice se Sotheby's International Realty musí utkávat s domácí konkurencí. Mezi ní patří například realitní agentura Svoboda & Williams. Ta se v posledních letech kromě luxusních realit pustila rovněž do transakcí s komerčními nemovitostmi. Do byznysu s bydlením pro náročné zákazníky se pod hlavičkou Asten Property dal také obchodním s luxusem Vladan Hájek.

Rozhovor s Ilonou Mančíkovou si přečtěte ve středečním vydání deníku E15.