Škola nejbohatšího Čecha na Evropské třídě bude mít i vlastní hvězdárnu

Prestižní soukromá škola Open Gate II (na vizualizaci), kterou místo zbouraného hotelu Praha v pražských Dejvicích staví skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, bude mít tři nadzemní podlaží a dvě podzemní.

Prestižní soukromá škola Open Gate II (na vizualizaci), kterou místo zbouraného hotelu Praha v pražských Dejvicích staví skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, bude mít tři nadzemní podlaží a dvě podzemní. Zdroj: ctk

Projekt Kellnerovy školy u Evropské třídy bude zahrnovat i hvězdárnu.
Projekt školy Open Gate II aktuálně získal od Prahy 6 územní rozhodnutí. K zahájení stavby již stačí jen stavební povolení.
Škola bude pro 650 žáků a sto učitelů.
Od roku 2005 provozuje Kellner školu Open Gate v Babicéch u Prahy.
Open Gate II vyroste na pozemcích, na nichž stál "papalášský" Hotel Praha.
13
Fotogalerie

Nejbohatší Čech Petr Kellner významně pokročil v projektu na výstavbu svého druhého školského komplexu Open Gate na rozhraní pražských Dejvic a Hanspaulky. Stavba plánovaná u Evropské třídy na pozemcích po zbouraném hotelu Praha získala od stavebního úřadu Prahy 6 územní rozhodnutí.

Je to poslední krok ke stavebnímu povolení a následně k samotnému zahájení stavby. Pokud půjde vše hladce, bude moci miliardář kopnout do země ještě letos. Musí ale splnit podmínky typu, že stavba neomezí provoz na frekventované Evropské ulici.  

„Čekáme na vyřízení všech povolení,“ odpověděla mluvčí školy Jitka Tkadlecová na dotaz ohledně konkrétní podoby projektu.

Škola bude pro 650 žáků a sto učitelů, vyplývá z úřední dokumentace. To znamená, že bude dvakrát tak velká jako Open Gate otevřený v roce 2005 v Babicích u Prahy. Plánovaný dejvický komplex bude zahrnovat oba stupně základní školy a gymnázium.  V prvním podzemním podlaží bude 147 parkovacích stání.

Škola se bude nacházet v místě, kde byly garáže Hotelu Praha. Na jeho místě bude mít dejvický Open Gate vlastní park.

O architektonický návrh se postarala kancelář DAM architekti. Ta už má na Evropské zářez v podobě administrativního centra The Blox. Střechy plánované školy budou plné zeleně. „Na severovýchodním křídle je navržena kupole malé školní hvězdárny,“ stojí v územním rozhodnutí.

Akvizice nemovitosti se neobešla bez byznysových manévrů, při nichž cestičku ke koupi Kellnerovi vydláždil kontroverzní podnikatel František Savov. Demoliční výměr zase PPF získala za protestů části veřejnosti včetně architektů. Jiní projektanti na druhou stranu tvrdili, že hotel ničím zvláštním zajímavý není a ochranu si nezaslouží. Některé občanské spolky se obávaly, že projekt naruší charakter čtvrti Hanspaulka.