Šabatová podala žalobu kvůli výškové Šantovce Tower za podivných okolností, tvrdí developer

Šantovka tower

Šantovka tower Zdroj: santovka.cz

Vizualizace Šantovka Tower
Anna Šabatová
Anna Šabatová
Anna Šabatová
5
Fotogalerie

V sousedství historického jádra Olomouce má vyrůst výšková budova Šantovka Tower, stavba má ale odpůrce mimo jiné v ombudsmance Anně Šabatové. Její žalobu proti rozhodnutí magistrátu ale označuje mluvčí projektu Šantovka Tower Juraj Aláč za pochybnou s tím, že příprava investice dál pokraačuje.

Šabatová žalobu podanou ve veřejném zájmu minulý týden zdůvodnila tím, že olomoucký stavební úřad povolil umístění zhruba 74 metrů vysoké Šantovky Tower na základě nezákonných závazných stanovisek a v rozporu s územním plánem.

Magistrát podle Šabatové rozhodnutím porušil například zákon o státní památkové péči či zákon o ochraně přírody a krajiny a jeho jednání vzbuzuje vážné pochybnosti o systémové nepodjatosti. Podle Šabatové může výšková budova nevratně poškodit historické panorama městské památkové rezervace.

Společnost Šantovka Tower, která za projektem výškové budovy stojí, podle Aláče zatím nemá k dispozici oficiální text žaloby. "Přesto považujeme za přinejmenším podivné některé vnější okolnosti této události. Pochybnosti budí především velmi zvláštní načasování podání žaloby na poslední okamžiky funkčního období ombudsmanky Anny Šabatové," řekl Aláč.

Uvedl, že úřad ombudsmana se při zjišťování okolností případu neobrátil na město Olomouc s žádostí o informace, podklady a stanovisko, což je podle něj oproti běžné praxi "naprosto nestandardní postup".

"Potvrzovalo by to často se ve veřejném prostoru objevující hodnocení, že Úřad veřejného ochránce práv v pojetí paní Šabatové velmi stranil pohledu aktivistických skupin s určitým ideologickým zaměřením, ačkoliv právo na ochranu práv a rovného zacházení mají v demokratické společnosti všichni občané a všechny subjekt, včetně subjektů podnikatelských," míní Aláč.

Územní rozhodnutí na projekt Šantovka Tower už nabylo právní moci a stavitel může požádat o vydání stavebního povolení a zahájit výstavbu. Šabatová proto požádala soud o přednostní projednání žaloby a také o přiznání odkladného účinku žalobě.

Žaloba zatím nezastavila přípravu projektu. "V současnosti vycházíme z platnosti všech dosavadních rozhodnutí, finalizujeme ve spolupráci s architekty detailní podobu stavby a pokračujeme v přípravě projektu do fáze stavebního povolení," řekl Aláč.

Developer požádal o územní rozhodnutí o umístění stavby Šantovka Tower na konci roku 2017. Budova by měla stát na pozemcích v ochranném pásmu městské památkové rezervace. S projektem nesouhlasí památkáři ani někteří odborníci, podle nichž by poškodila historické panorama města. Investor tvrdí opak.