Skanska na východě Slovenska postaví 14 km dálnice za 5,3 miliardy korun

Slovenská dálnice D1

Slovenská dálnice D1 Zdroj: Public domain via Wikimedia Commons

Stavební společnost Skanska Česká republika a Slovensko postaví 14,4 kilometru dlouhý úsek dálnice D1 na východním Slovensku poblíž Košic. Hodnota stavby je 5,3 miliardy korun. Předpokládaný termín zahájení je v listopadu letošního roku, dokončení je plánováno na prosinec 2019.

Skanska ve čtvrtek podepsala smlouvu se společností NDS (Národná diaĺničná spoločnosť). Stavba úseku mezi Budimírem a Bidovci bude financována z evropských fondů a částečně ze slovenského státního rozpočtu. Tato část dálnice obsahuje celkem 23 mostů a čtyři nadjezdy a protihlukové stěny. Nejdelší most přes řeku Torysa bude měřit 542 metrů.

Skanska patří k největším stavebním a developerským společnostem v Česku a na Slovensku. Zabývá se hlavně silničním a železničním stavitelstvím a betonovými konstrukcemi.

Její dceřiné společnosti se zaměřují i na stavbu bytů a komerčních nemovitostí převážně v Praze. Společnost loni v České republice a na Slovensku zvýšila provozní zisk meziročně o 150 procent na 353 milionů korun. Tržby jí vzrostly meziročně o osm procent na 15,8 miliardy korun.