Skanska navzdory krizi investuje miliardu v Satalicích. Postaví modulární byty pro rodiny

Navzdory krizi Skanska pokračuje v investičních aktivitách. Nedávno zahájila výstavbu třetí etapy projektu Albatros Kbely, v rámci které vznikne 96 bytů.

Navzdory krizi Skanska pokračuje v investičních aktivitách. Nedávno zahájila výstavbu třetí etapy projektu Albatros Kbely, v rámci které vznikne 96 bytů. Zdroj: Skanska Residential

Navzdory krizi Skanska pokračuje v investičních aktivitách. Nedávno zahájila výstavbu třetí etapy projektu Albatros Kbely, v rámci které vznikne 96 bytů.
Čtvrtou etapu by chtěla Skanska zahájit ještě letos.
S rozhodnutím ale firma počká až po prvním kvartále tohoto roku.
4
Fotogalerie

Společnost Skanska Residential kupuje pozemek v pražských Satalicích. Na brownfieldu plánuje postavit dostupné bydlení pro mladé rodiny Livo Homes. Atraktivní ceny chce docílit výstavbou z prefabrikátů potažmo z modulů, které výstavbu nejen zlevní, ale i zrychlí. Investice se pohybuje zhruba kolem jedné miliardy korun. Se zahájením první ze dvou etap projektu počítá Skanska na rok 2026.

Pozemek se nachází v blízkosti centra Satalic, kde byl dříve areál podniku České dřevařské závody Praha, výrobce oken a dřevěných konstrukcí. V jeho blízkosti bude rezidentům k dispozici kompletní občanská vybavenost. „Lokalita nabízí perfektní dopravní dostupnost do centra Prahy, ale zároveň klidné bydlení pro rodiny. Atraktivitu lokality chceme ještě navýšit výstavbou bytů, které budou cenově dostupnější a mohou sloužit jako startovací bydlení pro mladé,“ přiblížil ředitel akvizic společnosti Skanska Residential Ondřej Beneš.

Budoucí obyvatelé budou moci pro cestu do centra využívat jak příměstskou vlakovou dopravu z nedaleké železniční zastávky Praha-Satalice, tak autobusové spojení na metro B. Vysočanská radiála je pak napojí také na Pražský okruh a dálnici D10.

Skanska Residential tak navzdory ochlazenému trhu pokračuje v investičních aktivitách i výstavbě nových projektů. Před několika dny oznámila zahájení výstavby třetí etapy projektu Albatros Kbely, v rámci níž postaví dva bytové domy s 96 byty. Etapu, do které investuje přes 450 milionů korun, plánuje Skanska dokončit do konce příštího roku.

V průběhu letošního roku hodlá poklepat na základní kámen dalších dvou pražských projektů. Situace na trhu se ale podle generálního ředitele společnosti Skanska Residential Petra Michálka rychle mění. S finálním rozhodnutím o zahájení výstavby nebo jejím posunutí chce proto společnost počkat až těsně před stanovený termín.

„V tuto chvíli pokračujeme ve svých aktivitách podle plánu. Trh ale bedlivě sledujeme a rozhodnutí o zahájení výstavby v případě další etapy ve Kbelích padne pravděpodobně po prvním kvartálu letošního roku. V případě Modřanského cukrovaru se rozhodneme až po prvním pololetí,“ uvedl Michálek. Společnost chce především posoudit aktuální stav poptávky ze strany kupujících. V případě, že nebude zájem o byty v již nabízených projektech dostatečný, stavbu pozdrží.

„Odsunutí o každý měsíc může znamenat lepší podmínky pro financování projektu. Dnes dostanete od banky sazbu kolem osmi až devíti procent, na podzim už se ale můžete pohybovat o půl nebo celý procentní bod níž,“ vysvětluje důvody Michálek a dodává, že kromě financování hraje roli i kapitál vázaný v projektu, který se kvůli výrazně nižší poptávce vrací pomaleji.

Odsunutí svých projektů už na podzim oznámil Central Group. O rok později plánuje zahájit výstavbu další etapy Parkové čtvrti na brownfieldu vedle nákladového nádraží Žižkov a také Teslu Hloubětín v Praze 9. Dohromady jde zhruba o 730 bytů.

„V době zpomalení prodejů není efektivní stavět mnoho bytů na sklad. Proto jsme se rozhodli o rok odložit zahájení výstavby i prodej pokračujících etap našich dvou projektů – Parkové čtvrti na Žižkově a Tesly Hloubětín,“ oznámil na podzimní tiskové konferenci majitel Central Group Dušan Kunovský s tím, že rozjetým projektům ale žádné zpomalení nehrozí a firma dodrží stanovený termín dokončení.