Skupina Natland vydělala na potížích koncernu PSJ. Převzala majetek v Česku a na Slovensku

Klíčovou součástí holdingu PSJ byla stavební společnost PSJ. V roce 2018 zkrachovala.

Klíčovou součástí holdingu PSJ byla stavební společnost PSJ. V roce 2018 zkrachovala. Zdroj: Siebert Martin/Euro

Tomáš Raška,  majitel investiční skupiny Natland, na potížích koncernu PSJ vydělal.
Přední postava holdingu PSJ František Vaculík.
3
Fotogalerie

Dva roky po bankrotu klíčových součástí stavebního koncernu PSJ se uskutečnilo vypořádání dluhu, který měl holding vůči investiční skupině Natland, svému největšímu věřiteli. Natland v rámci dohody převzal například reality na Slovensku, správce nemovitostí SCF Servis nebo menšinový podíl ve výrobci technického zařízení budov Ekoklima.

„Po několika měsících vyjednávání byla nakonec podepsána dohoda o vypořádání vztahů mezi investiční skupinou Natland a stavebním holdingem PSJ. Znamená pro nás mimo jiné upevnění pozice v segmentu výnosových nemovitostí a návrat na slovenský trh,“ uvedl partner v Natlandu David Manych. 

Holding PSJ zastřešoval čtyři desítky firem. Jednou z nejvýznamnějších součástí byla akciová společnost PSJ zaměřená na pozemní stavby. Koncern přes nizozemskou firmu PSJ Investors ovládal byznysmen František Vaculík a ruští investoři. 

Když se v první polovině roku 2018 začala nad skupinou stahovat mračna, vstoupil do hry Natland specializovaný na investice do firem v potížích. Stavebnímu holdingu tehdy otevřel úvěrový rámec 400 milionů korun. Následně Natland koupil pohledávky vůči PSJ od Raiffeisenbank. Díky tomu získal silnou pozici nejen v konkurzu s akciovou společností PSJ, která zkrachovala na konci roku 2018, ale i v majetkovém překopání holdingu. 

V portfoliu Natlandu aktuálně z majetku koncernu PSJ skončil například kancelářský a skladový areál Vlčie hrdlo v Bratislavě. Natland převzal rovněž developerský projekt na středním Slovensku na 112 bytů. 

Další přírůstky v portfoliu Natlandu představuje správce nemovitostí SCF Servis a 34procentní podíl ve výrobci technického zařízení budov Ekoklima. Natland získal též předkupní právo na minoritní podíl ve firmě Square Invest & Development. Té patří několik bytových a administrativních realit v Praze. Loni Natland převzal nejvyšší budovu v Česku, brněnský AZ Tower. Mrakodrap byl původně rovněž součástí skupiny PSJ. 

Není zřejmé, jaký vliv bude mít nynější dohoda o vypořádání vztahů mezi Natlandem a koncernem PSJ na konkurz se samotnou akciovou společností PSJ. „Tuto záležitost ponechám bez komentáře,“ reagoval insolvenční správce firmy David Jánošík. Již dříve získal Natland v roli zajištěného věřitele zkrachovalé akciovky PSJ výtěžek téměř 108 milionů korun získaný zpeněžením majetku.