Stát daruje obcím desítky parcel na výstavbu levnějších bytů. Doporučí, jak projekty financovat

Cílem není nahradit vlastnické bydlení, ale nabídnout důstojnou alternativu například mladým lidem, kteří na počátku své kariéry zatím nedosáhnou na hypotéku, říká ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Cílem není nahradit vlastnické bydlení, ale nabídnout důstojnou alternativu například mladým lidem, kteří na počátku své kariéry zatím nedosáhnou na hypotéku, říká ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Zdroj: Úřad vlády ČR

Článek ze speciálu
Jak v téhle zemi bydlet?

Zhruba dvě stovky státních pozemků vytipovala vláda pro bezúplatné převody na obce, program hodlá spustit na začátku příštího roku. Jedinou podmínkou bude, aby samosprávy vybudovaly na těchto parcelách pomocí vlastních nebo soukromých peněz domy s dostupnými nájemními byty. Stát případně doporučí, jak výstavbu financovat, pokud o to radnice projeví zájem. Projekt odsouhlasený ministerstvy pro místní rozvoj a financí musí ještě odklepnout Evropská komise. Odborníci míní, že pro uvolnění napjaté situace s bydlením jsou ale nutné také daňové a další změny, které pošlou na trh neobsazené byty. V Česku jich je téměř 600 tisíc.  

Plán obou rezortů vychází z programového prohlášení vlády. Nabídne dlouhodobě levnější nájmy pro ty, kteří nevlastní nemovitost. „Cílem není nahradit vlastnické bydlení, ale nabídnout důstojnou alternativu například mladým lidem, kteří na počátku své kariéry zatím nedosáhnou na hypotéku,“ řekl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Dodal, že v mnoha evropských zemích je dostupné bydlení pro skupiny obyvatel s nízkými a středními příjmy součástí snahy o nalezení cesty z bytové krize.

Podle šéfa státní pokladny Zbyňka Stanjury (ODS) je poskytování státních pozemků místním samosprávám jedním z důležitých prvků podpory dostupného bydlení. „Primárně proto, že v řadě lokalit je nedostatek parcel pro výstavbu bez toho, aby docházelo k zvětšování obcí a narůstaly požadavky na rozvoj dodatečné infrastruktury,“ uvedl ministr. Bezúplatné převody navíc zlevní výstavbu bytů, a obcím tak odlehčí dluhové břemeno.

Video placeholde
Hostem e15 Castu byla Zuzana Lizcová. • e15

Bartoš se Stanjurou podepsali v únoru smlouvu s Evropskou investiční bankou (EIB), která nabídne radnicím poradenství. Snahou je, aby za přiměřené náklady vznikly kvalitní a energeticky úsporné bytové domy. „Naše působení podpoří rozvoj sektoru dostupného bydlení v Česku a přiláká investice z veřejných i soukromých zdrojů,“ věří viceprezident EIB Kyriacos Kakouris.

Banka letos provede analýzu tuzemského trhu s bydlením a pomůže připravit strategii rozšíření nabídky dostupných bytů včetně variant financování, a to s možným podílem EIB a dalších mezinárodních partnerů. „Pro příští roky jsme na dostupné bydlení vyjednali zhruba osm miliard korun z Národního plánu obnovy, přemýšlíme ale dlouhodobě. Nastavujeme investiční systém, který splňuje evropská pravidla, a hlavně bude trvale atraktivní pro zahraniční investory,“ nastínil Bartoš. 

Vládní tým expertů už posuzoval různé modely financování dostupného bydlení. Výsledný program počítá s klasickou veřejnou zakázkou, spojením veřejného a soukromého sektoru i s plně privátní realizací projektu. Žádný z modelů ale nebude povinný. „Stát pouze nabídne metodickou a koordinační podporu,“ upřesnil Petr Habáň z tiskového oddělení ministerstva financí.

Rezort pro místní rozvoj chce v tomto roce nastartovat podporu dostupného bydlení v rámci stejnojmenného programu pod Státním fondem podpory investic. Letos v něm bude k dispozici nejméně 2,25 miliardy korun, v příštích dvou letech pak dalších pět miliard.

Samotná výstavba nových bytů ale podle odborníků krizi s bydlením nevyřeší. „Určitě se musí stavět, ale není reálné, aby vznikalo mnohonásobně více nových bytů než dnes,“ řekl e15 Petr Sunega ze Sociologického ústavu Akademie věd. „Řešení vidíme v nepopulárním zdanění prázdných neboli investičních bytů, jejichž majitelé nejsou nuceni je pronajímat,“ dodal.    

Bartoš chystá vstřícnější opatření. V rámci připravovaného zákona o podpoře bydlení vytvoří systém garancí, který sníží rizika spojená s pronajímáním volných bytů. To má majitele motivovat k tomu, aby je začali nabízet k bydlení. Ministr tak hodlá dostat na trh až dva tisíce soukromých bytů ročně.