Státní fond rozvoje bydlení rozpůjčuje miliardu na nájemní byty

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas

Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) chce v příštím roce nastartovat výstavbu nájemních bytů díky nízkoúročeným úvěrům ve výši až 1,02 miliardy korun. Počítá s tím rozpočet, který dnes schválila vláda. Fond bude hospodařit pouze s vlastními penězi, ze státního rozpočtu nedostane nic.

Rozpočet fondu také nepočítá s přímými dotacemi na podporu bydlení, nové podpory chce poskytovat pouze v návratných formách úvěrů a ručení za splácení komerčních úvěrů. „Realizace těchto podpůrných nástrojů je výrazně efektivnější, podpory mohou být realizovány v rámci revolvingového využití aktiv fondu,“ poznamenal Marek Ženkl z odboru komunikace ministerstva pro místní rozvoj (MMR), které návrh rozpočtu SFRB na vládu předložilo.

Rozpočet fondu umožní například i úvěrovou pomoc vlastníkům povodněmi poškozených objektů bydlení do výše 20 milionů korun. Do financování fondu zasáhne unijní finanční nástroj JESSICA, který bude poskytovat nízkoúročené úvěry na rekonstrukce a modernizace bytových domů za celkem 577 milionů korun. Z toho v roce 2014 se předpokládá čerpání 288 milionů korun.

Jedinou formou dotací bude pomoc mladým lidem, kterým se při narození dítěte sníží jistina a vyplatí příslušná roční část závazků vzniklých v rámci programu Panel.

Fond původně žádal poskytnutí 150 milionů korun ze státního rozpočtu na část programových mandatorních výdajů. To však odmítlo ministerstvo financí, fond tak bude i tyto výdaje pokrývat z vlastního rozpočtu. V loňském roce SFRB hospodařil se ziskem 500 milionů korun. Příjmy SFRB, který hospodaří s vlastními penězi a rozděluje i příspěvky z příslušných fondů EU, v loňském roce dosáhly 1,7 miliardy korun, výdaje činily 1,2 miliardy korun.