Stavební firma z Rathovy kauzy skončila

Buštěhradský zámek

Buštěhradský zámek Zdroj: CTK

Stavební firma Konstruktiva Branko, jejíž ředitel Pavel Drážďanský a obchodní šéf Tomáš Mladý jsou obviněni v korupční aféře bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, mizí z trhu. Nástupcem firmy s miliardovým obratem a dvěma stovkami zaměstnanců je podle obchodního rejstříku neznámá společnost s ručením omezeným Tenton, která vznikla letos na jaře se základním kapitálem 200 tisíc korun.

Obě společnosti se na obchodu dohodly minulý týden, přičemž na Tenton přešly i všechny pohledávky a závazky Konstruktivy Branko. Tenton chce plně pokračovat v její činnosti. Kupní cenu žádná ze stran nezveřejnila. Nástupnická firma v těchto dnech podle rejstříku přestěhovala své sídlo a už působí v budově Branka v pražském Braníku.

Na konci července také stavební a realitní firma Tenton změnila majitele. Od podnikatelky Marie Maňasové a jejího syna ji získal nynější jednatel Miloslav Melichárek. Ten je podle informací deníku E15 manažerem Konstruktivy Branko. Hlavním motivem celé transakce je tak zřejmě snaha zbavit se obchodní značky pošpiněné korupční kauzou.

Vzhledem k personálnímu propojení je zřejmě hlavním motivem obchodu s firmou Konstruktiva Branko snaha zbavit se obchodní značky pošpiněné korupční kauzou

Konstruktiva Branko letos v březnu vyhrála výběrové řízení na rekonstrukci zámku v Buštěhradu, která měla stát 214 milionů korun. Původní odhad projektanta přitom počítal na opravu s částkou o 50 milionů nižší. Peníze měly jít z evropských dotací. V souvislosti s údajně předraženou zakázkou na rekonstrukci zámku byl Rath v polovině května zadržen, když měl podle policie u sebe sedmimilionový úplatek. Pražská stavební firma pracovala pro kraj i dříve, když například za 200 milionů korun rekonstruovala část příbramské nemocnice. V tendru uspěla díky takzvané losovačce. V minulosti Branko získalo také řadu zakázek od radnic Prahy 6 a Prahy 4, České pošty či Vrchního soudu v Praze.

Nyní staví například projekt Polyfunkčního domu Kamýk v pražských Modřanech. Nedávno se firma ucházela třeba o rekonstrukce pavilonu Thomayerovy nemocnice a části nemocnice ve Strakonicích či o novostavbu sídla zdravotnické záchranné služby v Plzni.