Tesco se zbavuje další nemovitosti, prodalo nákupní areál v Hradci Králové

Tesco

Tesco Zdroj: profimedia

Nákupní park v Hradci Králové na Rašínově třídě patří nově fondu Conseq.
Svůj hypermarket v prodaném královéhradeckém areálu si řetězec Tesco ponechal. (ilustrační foto)
Tesco při prodeji nemovitostí využívá příznivé situace na realitním trhu. (ilustrační foto)
Tesco se v Česku zbavuje nepotřebných nemovitostí. (ilustrační foto)
5
Fotogalerie

Realitní fond Conseq koupil nákupní park na Rašínově třídě v Hradci Králové. Prodávajícím byl maloobchodní řetězec Tesco.

V obchodním centru si obchody pronajímají například řetězce Asko nábytek, Electro World, Sportisimo a New Yorker.

„Tato nemovitost splňovala naše požadavky na lokalitu, kvalitu nájemníků a výši generovaného výnosu. Celkově zapadá do investiční strategie fondu diverzifikovat dostatečně aktiva,“ řekl Vladan Kubovec z vedení Conseq Funds investiční společnosti. Cenu transakce žádná ze stran nekomentovala. Nový majitel jen dodal, že nákup financoval z vlastních zdrojů.

„Tesco si ve svém majetku i nadále ponechá hypermarket a čerpací stanici, které jsou součástí retail parku. Pro zaměstnance společnosti se nic nemění a obchod i čerpací stanice zůstávají pro zákazníky v provozu beze změny jako dosud,“ sdělil mluvčí Teska Václav Koukolíček.

Před rokem Tesco ve stejném městě prodalo jiný obchodní dům, bývalý Prior, společnosti Amádeus Real. Starším obchodním komplexům vyrostla v Hradci Králové v posledních letech konkurence. Největší je Aupark vedle hlavního nádraží.

„Aupark má meziročně dvojnásobné nárůsty tržeb i návštěvnosti,“ pochvaluje si Petr Herman, ředitel tuzemské části skupiny HB Reavis, jíž Aupark patří.

O komerční reality v regionech je v současnosti zájem. „Naše kancelář v poslední době zastupovala několik institucionálních investorů, kteří kupovali podobný typ aktiva. S ohledem na situaci na trhu tato aktiva přinášejí zpravidla vyšší výnos oproti aktivům v klasických centrech, zejména Praze,“ uvedl Lukáš Zahrádka, partner v advokátní kanceláři Eversheds Sutherland, která se do minulého týdne jmenovala Dvořák Hager & Partners. Ta při aktuální transakci v Hradci Králové pomáhala fondu Conseq. Na straně Teska byli advokáti z kanceláře Wilsons.

Tesco příznivé situace na trhu využívá. Zbavuje se nemovitostí, které nutně nepotřebuje k podnikání. Řetězec nedávno dokončil již více než rok trvající prodejní proces obchodního domu Máj v Praze na Národní třídě. Novým majitelem je společnost Amádeus Real. Minulý rok Tesco prodalo třetinový podíl v nákupním centru Nový Smíchov. Největší transakcí Teska byl prodej Obchodního centra Letňany německému fondu Union Investment.

Pro fond spravovaný společností Conseq je akvizice v Hradci Králové dalším realitním nákupem v krátké době. V lednu společnost oznámila převzetí kancelářského centra A7 Office Center v Praze-Holešovicích. Hlavním nájemcem je tam vydavatelský dům Czech News Center, který vydává i deník E15.