Vítkovo CPI si napůjčovalo miliardy od dolarových investorů, nabídlo vysoký úrok

Radovan Vítek

Radovan Vítek Zdroj: Profimedia

Radovan Vítek
Radovan Vítek
3
Fotogalerie

Realitní impérium CPI miliardáře Radovana Vítka na svých cestách za penězi vsadilo na americký dolar. Skupina prodala na počátku března investorům své dluhopisy v přepočtu za téměř osm miliard korun, a to s pětiletou splatností. Dolar zvolilo CPI pro své financování poté, co v předchozích měsících skupina vydala bondy i ve švýcarských francích, či japonských jenech. 

I přes relativně vysoký úrok na prahu pěti procent ročně se náklady CPI na financování v dolarech oproti ostatním měnám příliš nezvýší, a to díky tomu, že firma vzápětí přemění získané peníze na eura. 

„Jsme přesvědčení, že budování široké investorské základny prospívá našim dlouhodobým finančním plánům,“ říká finanční ředitel CPI David Greenbaum. „Emise dluhopisů v amerických dolarech nám umožňuje těžit z opakované přízně našich stávajících investorů, a současně oslovit i investory nové,“ dodává David Greenbaum. Podle CPI byli nakupující ochotni upsat bondy firmy až za 900 milionů dolarů, samotné CPI přitom na startu předpokládalo jen třetinový objem emise. 

Ačkoli CPI slibuje investorům roční úrok 4,75 procenta, reálně nakonec zaplatí podstatně méně. „CPI dostalo dolary, ale primárně chtějí eura, protože jejich byznys je v eurech. V rámci takzvaného swapu tedy najdou přes banku protistranu, která chce opak, tedy má eura a chce dolary, a měny si vymění,“ vysvětluje analytik J&T Banky Pavel Ryska. Ve výsledku tak vyjde firmu podle jejích slov financování na pouhá dvě procenta ročně, tedy obdobně jako financování přímo v eurech. Smyslem dolarové emise je podle ekonomů především oslovit novou třídu investorů. 

Skupina již v nedávné době vydala dluhopisy také ve švýcarských francích, japonských jenech a hongkongských dolarech, a to i za úrok pod dvě procenta ročně. Dolarovými bondy ale vstupuje na nový investiční trh. „Firma dolarovými bondy oslovuje daleko větší skupinu investorů než v jiných měnách. Otvírá si tím zároveň dveře do další měnové zóny, což se může ukázat časem jako obrovská výhoda. A to například za situace, kdyby například začaly růst náklady na financování v euru, v němž má firma momentálně největší podíl věřitelů,“ uvádí analytik J&T Banky Pavel Ryska s tím, že dolarové bondy jsou pro skupinu zároveň dobrý marketing, který může CPI perspektivně zúročit.

Mezi investory podle Greenbauma převažovali hráči se sídlem ve Velké Británii, pětinu upsali asijští hráči, desetinu nakoupili švýcarští investoři. „Pestrá skladba investorů této emise koresponduje se strategií CPI Property Group diverzifikovat svojí investorskou základnu,“ říká Greenbaum.