V Heydrichově zámku můžou být firemní eventy i showroom

Zchátralý dolní zámek v Panenských Břežanech u Prahy se může po nedávné změně majitele přeměnit na místo pro firemní akce nebo na prezentační salón.

Zchátralý dolní zámek v Panenských Břežanech u Prahy se může po nedávné změně majitele přeměnit na místo pro firemní akce nebo na prezentační salón. Zdroj: Daniel Černovský, ara

Investor Josef Outlý reality získal v květnové dražbě za 39 milionů korun prostřednictvím své firmy Area Břežany. Jen do mimozámecké části Outlý vypočítal investici na 100 až 200 milionů korun.
Zámek je v dezolátním stavu a opravu nutně potřebuje
3
Fotogalerie

Zchátralý dolní zámek v Panenských Břežanech u Prahy se může po nedávné změně majitele přeměnit na místo pro firemní akce nebo na prezentační salón. V ideálním případě budou památkově chráněnou nemovitost využívat po rekonstrukci společnosti, které budou vyrábět v přilehlém průmyslovém areálu. Zámek za války obýval zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich. 

„Nekoupili jsme jen zámeček, ale i okolní komerční budovy a pozemky. Rádi bychom je využili například pro lehkou výrobu. Samotný zámek potom může sloužit například jako showroom nebo prostor pro různé eventy. K zámečku by bylo ideální dostavět rovněž například oranžérii po vzoru té, kterou u Pražského hradu vytvořila Eva Jiřičná,“ popsal plány nový majitel zámečku Josef Outlý. 

Investor reality získal v květnové dražbě za 39 milionů korun prostřednictvím své firmy Area Břežany. Jen do mimozámecké části Outlý vypočítal investici na 100 až 200 milionů korun. Náklady na rekonstrukci a dostavbu zámku si zatím odhadnout netroufl. 

Samotná zámecká část zabírá zhruba polovinu ze šesti hektarů parcel, které Outlého společnost Area Břežany koupila. Podle realitních odborníků dává výrobní využití zbývajících pozemků smysl. Lehká výroba a skladování tam totiž fungovala i v minulých desetiletích. 

„Areál je vhodný pro rozpronájem drobným a středně velkým nájemcům z regionu. Také disponuje velkým rozvojovým pozemkem pro další komerční výstavbu. U takového areálu je proaktivním přístupem k pronájmu a správě možno dosáhnout velmi zajímavých výnosů,“ uvedl Jan Hospodář, partner v poradenské společnosti 108 Investment Advisory. 

Břežanská radnice je již s novým vlastníkem v kontaktu. „Areál zámku i areál bývalého výzkumného ústavu sloužil více jak 60 let technickým účelům. Podobně je vymezen i v územním plánu. Pouze malá část kolem zámku je vyhrazena pro veřejnou zeleň. Obec nebude bránit ve využití areálu v souladu s územním plánem. Preferencí je drobná nerušící výroba více subjektů, areál je na konci obce a takovému využití nic nebrání,“ sdělil starosta Panenských Břežan Martin Hakauf. 

Podmínkou je podle starosty celková kultivace místa a jeho přizpůsobení se blízkosti zámku jakožto kulturní památky. „Pro obec by bylo ideální alespoň částečné zpřístupnění zámeckého parku tak, aby jak občané naší obce, tak i návštěvníci, kteří k nám přijedou, mohli park navštívit a tvořil tak přirozenou součást obce a veřejného prostoru v ní,“ dodal Hakauf.

Kromě dolního zámku je v Panenských Břežanech ještě horní zámek. Ten za války obýval jiný nacistický pohlavár Karl Hermann Frank. V současnosti tam je památník národního odboje a útlaku.