Vítkova skupina: Miliardáři Čmejla a Diviš nás chtějí vydírat

Jiří Diviš

Jiří Diviš Zdroj: čtk

Radovan Vítek
2
Fotogalerie

Nevídaná roztržka nejbohatších Čechů postavila Marka Čmejlu a Jiřího Diviše proti Radovanu Vítkovi, majiteli skupiny CPI Property Group. Výpady se stále zostřují. Vítkova skupina označilo postup miliardářského dua za vydírání.

Společnost Investhold, za níž stojí právě Čmejla s Divišem, včera prohlásila, že „postupně odeslala na účty CPI částku přesahující osm miliard korun. Získala tak faktickou kontrolu nad 50procentím podílem v celém systému společností i majetku Radovana Vítka.“ Konkrétně šlo o sumu 8,77 miliardy korun. Investhold již dříve uvedl, že Vítek porušil vzájemné dohody, což vedlo k žalobě u brněnského soudu o částku až 30 miliard korun.

„Pan Vítek a skupina CPI PG znovu prohlašují, že skupině Investhold žádné finanční prostředky nedluží a s touto společností nejsou ve smluvním vztahu,“ reagoval Jan Burian, mluvčí CPI Property Group s tím, že Čmejla, Diviš ani Investhold nikdy nebyli akcionáři CPI PG ani CPI.

Oficiálně Investhold skutečně akcionářem nebyl. Nicméně společnost se sídlem v daňovém ráji Marshallových ostrovech tvrdí, že 22. listopadu 2012 získal zmíněnou majetkovou kontrolou nad polovinou Vítkova majetku včetně společnosti Czech Property Investments (CPI).

„Polovina akcií CPI byla složena do úschovy AK Šachta & Partners,“ uvádí mluvčí Investholdu Jiří Reichl s tím, že zároveň byla uzavřena smlouva, která umožnila, aby Vítek mohl dál vystupoval jako jediný akcionář. „Pokud měl Investhold, jak tvrdí, v úschově 50 procent akcií CPI, proč se nestal akcionářem? Tato konstrukce nedává žádný smysl,“ kontruje ovšem Burian.

Čmejla a Diviš se nicméně u brněnského soud domáhají miliard po Miladě Malé, matce Radovana Vítka. A přeneseně i po CPI PG. „Pokuty by v krajním případě mohly převýšit částku 30 miliard korun,“ prohlásil Reichl. Tyto nároky CPI PG ale důrazně odmítá. „Žaloba není na vrácení nějakých půjčených peněz, ale na smluvní pokutu. Smluvní pokutu ve výši 30 miliard korun!,“ upozorňuje Burian.

Kroky Investholdu Vítkova skupina proto ostře kritizuje. „Z nevyzpytatelného postupu je zřejmé, že pánové Čmejla a Diviš chtějí vydírat. Ke konci minulého roku nám poslali už i několik dopisů, ve kterých hrozili a žádali zaplacení peněz,“ uvádí Burian a dodává: „Nároky jsme popřeli a jejich irelevanci potvrzuje i zoufalá snaha o veřejné mediální ataky, protože žádný reálný nárok nemají.“ O sporu miliardářů tak nakonec může rozhodovat až soud.