Část českých hotelů otevře až po létu. Další počkají na jaro

Propad mezinárodní turistiky kvůli pandemii koronaviru přiměl část hoteliérů nechat svá ubytovací zařízení zavřená. (ilustrační foto)

Propad mezinárodní turistiky kvůli pandemii koronaviru přiměl část hoteliérů nechat svá ubytovací zařízení zavřená. (ilustrační foto) Zdroj: Michaela Szkanderová

Některé hotely chtějí otevřít v září. Další až na jaře.
V červenci byla průměrná obsazenost čtyř a pětihvězdičkových hotelů v Praze 22 procent.
Hotel Esplanade v centru Prahy zatím neotevřel.
Hotel Esplanade  ve Washingtonově ulici.
Hotel Esplanade  ve Washingtonově ulici.
15
Fotogalerie

Propad mezinárodní turistiky kvůli pandemii koronaviru přiměl část českých hoteliérů nechat ubytovací zařízení zavřená. Týká se to hlavně míst závislých na zahraničních návštěvnících typu Prahy. Některé hotely mají v plánu otevřít během září. Další ale plánují zahájit provoz až na jaře 2021.  

„Přibližně třetina hotelů ve městech je zavřená. Předpokládáme, že otevřou až v době, kdy se obnoví příjezdový cestovní ruch a konferenční akce. Mnoho ubytovacích zařízení je navázáno na korporátní a kongresový byznys, případně na zahraničních turisty. Praha byla pravděpodobně zasažena nejvíce. Tvořila šedesát procent celkového cestovního ruchu v naší zemi, a to převážně z řad zahraničních turistů,“ komentoval situaci Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR. 

Například pětihvězdičkový hotel Esplanade v centru metropole otevře podle svého rezervačního systému v listopadu. Až na jaro příštího roku plánuje znovu zahájit provoz hotel Perla, další ubytovací zařízení z centra Prahy.   

„Velká část ze zavřených hotelů otevře až na Velikonoce 2021. Většina otevřených hotelů v centru Prahy si nevydělá ani na náklady. Neustálé změny v počtu nakažených v základních zdrojových zemích činí situaci zcela nepřehlednou a tvoří psychologickou bariéru pro lidi. Omezují cestování do Prahy na naprosté minimum,“ řekl Jan Adámek, majitel realitní kanceláře Jan Reality, která se zaměřuje i na byznys s hotely. 

V červenci byla průměrná obsazenost čtyř- a pětihvězdičkových hotelů v Praze 22 procent. Před rokem činila 84 procent, vyplývá z dat Asociace hotelů a restaurací ČR.

„Tržba na jeden disponibilní pokoj a den představovala v červenci třináct eur. To je meziročně o více než šedesát eur méně. Je tedy jasné, že některá ubytovací zařízení nelze udržet v provozu,“ dodal šéf asociace. Stárek očekává, že na obsazenost a průměrné ceny roku 2019 se hotely dostanou až v roce 2023.

V případě destinací typu Lipna nebo Krkonoš si však hoteliéři díky přílivu domácích hostů sezonu pochvalují. „Regionální hotely máme plné, je to lepší sezona než loni. Naše lázeňské hotely jsou taky plné, jen ruskou klientelu vystřídala česká,“ řekla Marta Pražáková, investiční ředitelka realitní skupiny Cimex. Do koncernu patří hotelová síť Orea Hotels s byznysem například v Krkonoších, na Šumavě nebo v Mariánských Lázních. 

„Celkově se dá říci, že typicky rekreační oblasti, jako je například Lipensko, jsou v létě poměrně slušně vytížené. To se však pravděpodobně změní od září, kdy očekávají propad,“ předpovídá prezident Asociace hotelů a restaurací. 

Některé hotely se rozhodly využít situace a po dobu uzavření udělat kompletní rekonstrukce. Týká se to například kongresového hotelu Voroněž ze sítě Orea poblíž výstaviště v Brně. Provozovatel původně plánoval dělat rekonstrukci postupně za provozu patro po patře. Kvůli změněné situaci se však Orea rozhodla opravit celý hotel najednou.