Krematorium ve Strašnicích nebo Strakova akademie. Podívejte se do běžně nepřístupných budov

ČSOB Kampus SHQ

ČSOB Kampus SHQ Zdroj: Open House Praha/Dušan Vondra

Kovařicova vila
Braasi Factory
Pražská tržnice
Pražská tržnice
Střecha Radost
24
Fotogalerie

O víkendu se již pošesté v rámci mezinárodního festivalu Open House otevřely desítky běžně nepřístupných budov. Letos si měli návštěvníci možnost prohlédnout Strakovu akademii, kubistickou Kovařovicovu vilu nebo krematorium ve Strašnicích. Vybrané objekty si můžete prohlédnout v galerii. 

Největší zájem byl o festivalové novinky jako například kubistickou Kovařovicovu vilu, sídlo Úřadu vlády ve Strakově akademii nebo Kongresové centrum Praha.

„Program festivalu jsme přizpůsobili stávající situaci a snažili se nabídnout prohlídky nejen budov, ale i rozsáhlejších areálů, jako je například Výstaviště, Pragovka, Podkovářská, Libosad v Suchdole nebo vozovna Orionka,“ dodává ředitelka festivalu Andrea Šenkyříková. Součástí programu byly i prohlídky vedené přímo architekty některých realizací. 

Během pátého ročníku festivalu Open House Praha v roce 2019 prošlo 80 běžně nepřístupnými budovami a objekty přes 76 tisíc návštěv, letos zaznamenali pořadatelé o polovinu méně lidí. I tak se podle nich akce vydařila. 

Koncept festivalu vznikl v Londýně v roce 1992 pod vedením zakladatelky Victorie Thornton, která za svůj počin získala Řád britského impéria. Světový festival se v Česku konal poprvé v roce 2015. Patronkou pražského festivalu je Eva Jiřičná, architektka českého původu žijící v Londýně, která stála u počátků Open House London a 20 let byla jeho součástí jako členka správní rady.