Zadlužená Česká pošta se dál zbavuje majetku. Prodá nemovitosti za 4,5 miliardy

Hlavní pošta ve Vodičkově ulici v Praze

Hlavní pošta ve Vodičkově ulici v Praze Zdroj: E15 Michael Tomeš

Česká pošta se v rámci své rozsáhlé restrukturalizace dál hodlá zbavovat zbytného nemovitého majetku. V příštích letech chce prodat budovy a pozemky v celkové hodnotě 4,5 miliardy korun. Současně si plánuje ponechat nemovitosti za jedenáct miliard korun pro další provoz státního podniku nebo Balíkovny, která se má při transformaci od pošty oddělit. Na úterním semináři k transformaci pošty v Poslanecké sněmovně to uvedl ředitel divize sdílených služeb Ondřej Škorpil.

V minulém roce Česká pošta prodala padesát nemovitostí za 1,2 miliardy korun a letos očekává prodej 28 pozemků a budov za 625 milionů korun. Z prodávaných budov jich bude dvanáct využito pro další provoz pošty Partner. Loni to bylo čtrnáct nemovitostí.

Získané peníze z prodeje podnik podle Škorpila využívá na stabilizaci a investice. Ještě letos plánuje pošta prodej nemovitostí v ulici Na Strži v Praze 4 pražskému magistrátu za 425 milionů korun a nabídla k prodeji v aukci dopravní areál s rozsáhlým pozemkem v Satalicích na okraji Prahy za vyvolávací cenu 133,5 milionu korun.

Pošta také nedávno vypsala výběrové řízení na prodej budovy hlavní pošty na rohu ulice Politických vězňů a Jindřišské ulice v Praze. Vyvolávací cena je 1,538 miliardy korun bez DPH. Tendru předcházela nabídka objektu státním institucím, kterou nikdo nevyužil. Budovu, ve které v současnosti mimo jiné sídlí management podniku, Česká pošta prodává dohromady s domem v Moravské ulici, kde je cena 62,39 milionu korun.

Také o budovu v Jindřišské ulici má velký zájem Praha, která se nemohla do první fáze prodeje přihlásit, protože není státní institucí. Magistrát totiž hledá nové prostory pro své úředníky, kteří nyní sídlí v pronajatém Škodově paláci. 

Česká pošta loni vykázala ztrátu 1,73 miliardy korun, její pověřený ředitel Miroslav Štěpán v srpnu řekl, že letos očekává miliardovou ztrátu. Musela tedy sáhnout k úsporným opatřením, mezi které patřilo i zrušení 300 z 3200 poboček v polovině roku. Pošta zaměstnává téměř 22 tisíc lidí, ke konci května zrušila v souvislosti s rušením poboček 924 míst, z toho dostalo výpověď asi 600 zaměstnanců.