S Vystrčilem letí na Tchaj-wan bezmála padesát firem

Předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil. Zdroj: profimedia

Kanceláře společnosti LIKO-S
Vladimír Schmalz, majitel společnosti Solotron
Jihlavský ICOM Transport.
4
Fotogalerie

Tchajwanský program delegace českého Senátu doprovázené desítkami tuzemských podnikatelů získává stále konkrétnější obrysy. Deník E15 disponuje předběžným seznamem firem, které se do asijské země na konci srpna chystají. Do Tchaj-wanu by mělo vyjet téměř 50 firem včetně například členů Česká vesmírné aliance.

„Nejdůležitější má být schůzka s tchaj-wanskou společností Foxconn, která působí i v Česku. Naopak se nepředpokládá, že bude silnou agendou brzké zavedení dlouho očekávané přímé letecké linky z Tchaj-peje do Prahy,” uvedl pro E15 zdroj blízký přípravám cesty.

Mezi potvrzenými účastníky figuruje například Česká vesmírná aliance, která sdružuje celkem 15 tuzemských malých a středních podniků z oblasti vesmírného průmyslu. Dále do Tchaj-wanu míří také česká soukromá vysoká škola Newton College, která s Tchaj-wanem spolupracuje dlouhodobě. 

„Základem spolupráce je výměna studentů. Každý semestr na naši školu přijíždí čtyři studenti z Tchaj-wanu, druhým směrem jich už od zahájení spolupráce vycestovalo dvacet. Od pracovní cesty si slibujeme rozšíření programu výměnných pobytů a také navázání spolupráce v oblasti online výuky,“ říká předsedkyně dozorčí rady školy Naďa Kalinová Vanišová.

Na seznamu je pak ze známějších firem také jihlavský dopravce ICOM Transport nebo například investiční firma bývalého manažera ČEZ Vladimíra Schmalze Solotron, která se nyní zaměřuje především na vzdělávání. 

„Ne všechny firmy ale nakonec musí do Tchaj-wanu skutečně vyjet. Seznam je předběžný, vždy se může stát něco, co výjezdu zástupcům firmy může zabránit,“ dodal.

Tak je tomu například u žďárského výrobce průmyslových automatických a robotických technologií, společnosti DEL. Byť na předběžném seznamu DEL figuruje a zájem o cestu její zástupci měli, nakonec do letadla s ostatními podnikateli nenastoupí. „Spadly nám do toho akutnější schůzky s našimi zahraničními obchodními partnery,“ odůvodnil absenci firmy na misi marketingový manažer firmy DEL Zdeněk Navrátil.

Na tchajwanské straně projevila zájem o schůzku se zástupci české delegace například tamní banka Taiwan Cooperative Bank. Finanční dům zvažuje, že by v Česku otevřel novou pobočku. Dosud jich má 300, a to nejen na Tchaj-wanu, ale i v Belgii, v USA, Austrálii, Číně nebo v Hongkongu.

Zájem založit pobočku v Česku už deklarovala také asociace TEEMA - Taiwan Electrical and Electronic Manufacturers Association, která patří mezi osm největších průmyslových uskupení na Tchaj-wanu. Asociace má široký záběr, přičemž pokrývá oblasti od polovodičů přes domácí spotřebiče po chladící a klimatizační jednotky.

Program předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) a jeho doprovodu se rozkládá do celého týdne. V pondělí 31. srpna se uskuteční podnikatelské fórum a pak budou následovat dvoustranné schůzky se zástupců jednotlivých podniků. V úterý se delegace zúčastní slavnostní akce, při níž tchajwanský parlament udělí medaili předsedovi Senátu za parlamentní diplomacii. Ve středu čeká Vystrčila návštěva Institutu pro průmyslový výzkum a technologie a ve čtvrtek přijetí u prezidentky Tchaj-wanu Cchaj Jing-wen. V pátek pak proběhne podnikatelský seminář v Hua Nan Bank a na večer je naplánován odlet zpět do České republiky.