E.ON chce bourat tabu o elektromobilech. Spustila jejich krátkodobou půjčovnu

VW e-Golf

VW e-Golf Zdroj: ElektraCars

Energetická společnost E.ON v Česku zahájila provoz start-upu ElektraCars, který se zabývá krátkodobým operativním leasingem elektromobilů. Jedním z cílů má být boření tabu o elektromobilitě, k podobným snahám přitom sahají i ostatní energetičtí giganti v Česku. 

Za službou ElektraCars stojí startupový inkubátor Creative Dock a Jan Burda, který chce zákazníkům ukázat odlišný způsob života s elektrickým autem. „Lidé musí o elektromobilech začít přemýšlet odlišně. Často je otázkou nabíjení. Oproti standardnímu tankování na čerpacích stanicích, kde řidič natankuje až, když mu palivo dochází, se hodí například přirovnání k mobilnímu telefonu, kdy většině lidí stačí jeho nabití přes noc, případně vědí, že si ho mohou na mnoha místech nabít,“ vysvětluje Burda.

Společnost v současnosti nabízí elektromobily značek BMW a Volkswagen na osmiměsíční pronájem. Smlouvy na delší dobu podle Burdy nemají v tuto chvíli zatím přílišný smysl, především kvůli rychlému vývoji elektrických aut. Zatímco v současnosti se dojezd elektromobilů levnějších kategorií pohybuje kolem 300 kilometrů, v průběhu několika dalších let se má přiblížit úrovni vozů se spalovacími motory.

Kromě pravidelné obměny aut slibuje start-up také další služby, které mají zákazníkům usnadnit přechod z vozů se spalovacím motorem k elektromobilu. V ceně pronájmu je tak domácí rychlonabíječka a speciální čip, který umožňuje dobíjení na veřejných místech. Cena elektřiny je rovněž v ceně.

Nabídku elektromobilů plánuje společnost nadále rozšiřovat i o další značky. V letošním roce chce start-up získat několik desítek klientů, intenzivnější růst plánuje firma v horizontu dvou až tří let.

Snahy o rozvoj elektromobility přitom projevují i další společnosti. Například energetický gigant ČEZ v Česku provozuje téměř stovku nabíjecích stanic a rovněž poskytuje domácí rychlonabíječky. PRE zase v loňském roce zahájilo spolupráci s carsharingovou společnosti Car4Way týkající se sdílení elektromobilů v Praze.

Na konci loňského roku se přitom sázka na elektromobilitu nevydařila carsharingové firmě eMuj, která musela kvůli nerentabilitě projektu skončit.