Přiblížit se Silicon Valley: český IT start-up expanduje do San Franciska

San Francisco

San Francisco Zdroj: Profimedia

Ilustrační snímek
Programátor, ilustrační foto
Programátoři (ilustrační foto)
Zaměstnanci
5
Fotogalerie

Tři roky fungování stačily českému start-upu Enehano, aby zamířil do Spojených států. Firma zabývající se implementací systémů pro péči o zákazníky a analýzou firemních dat otevře pobočku v San Francisku. 

Důvodem expanze do Spojených států je možnost hlubší spolupráce se společností Salesforce, která je jedním z největších světových hráčů pro komunikaci mezi firmami a zákazníky. „V USA už za sebou máme několik úspěšných implementací, kde jsme nabrali cenné zkušenosti,“ říká šéf start-upu Jiří Mach.

V rozvoji na americkém území má start-upu pomoci také milionová investice od CzechInvestu, společnost byla rovněž vybrána do programu CzechAccelerator. Ten má firmě pomoci s získání kontaktů a rozvoji služeb v USA.

Start-up Enehano má v současnosti tři desítky zaměstnanců a meziročně rostl o 250 procent. Mezi jeho zákazníky patří banky nebo mobilní operátoři. Ziskem se ovšem začínající firma nechlubí. "Zhruba před rokem jsme si několik měsíců po sobě mysleli, že jej generujeme, a podle toho jsme se chovali. Bohužel se ale naše rozhodování zakládalo na špatných datech v Excelu a účetním systému," popisuje Mach pro server Tyinternety.  "Uprostřed roku 2018 jsme se dostali do ztráty, ale do konce roku ji vyrovnali," dodal Mach.