35 let stará smlouva o založení Applu půjde v prosinci do aukce

Apple

Apple

Původní smlouva o založení společnosti Apple půjde 13. prosince do dražby. Třístránkový dokument z 1. dubna 1976 podepsaný Stevem Jobsem, Stevem Wozniakem a Ronaldem Waynem by se podle odhadů mohl newyorské aukční síti Sotheby's prodat za 150 tisíc dolarů. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Zatím měla smlouva tři majitele. Původně jí vlastnil Ronald Wayne. Ten jí však už před lety prodal obchodníkovi s rukopisy, který ji pak v devadesátých letech předprodal Richardu Austinovi, jenž je pořadatelem aukce. Vítěz dražby bude tedy v pořadí už čtvrtým vlastníkem.

Přestože se založení společnosti Apple připisuje spíše Stevu Jobsovi, opak je pravdou, její vznik inicioval právě Wayne. Jobs v té době pracoval pro Atari a Wozniak pro Hewlett-Packard. Wayne se ale ve firmě dlouho neohřál, kvůli neshodám a obavám o budoucnosti jí opustil již po jedenácti dnech, což je ztvrzeno dodatkem ke smlouvě.

Smlouva o vzniku Apple mezi Stevem Jobsem, Stevem Wozniakem a Rolandem WaynemSmlouva o vzniku Apple mezi Stevem Jobsem, Stevem Wozniakem a Rolandem WaynemSmlouva o vzniku Apple mezi Stevem Jobsem, Stevem Wozniakem a Ronaldem Waynem

Získal desetiprocentní podíl, kterého se ale vzdal za 800 dolarů. O něco později ještě získal dalších 1800 dolarů. Kdyby si Wayne svých deset procent nechal, mohl být dnes hodně bohatý – podíl má v současnosti hodnotu 35 miliard dolarů.

Smlouva o založení společnosti AppleSmlouva o založení společnosti AppleSmlouva o vzniku Apple mezi Stevem Jobsem, Stevem Wozniakem a Ronaldem Waynem