Japonští majitelé si stáhli téměř celý loňský zisk Plzeňského Prazdroje

Pivo z japonského pivovaru Asah.

Pivo z japonského pivovaru Asah. Zdroj: Reuters

Varny Plzeňského Prazdroje
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Piva japonských značek Asahi, Kirin a Suntory.
5
Fotogalerie

Tuzemská pivovarnická jednička Plzeňský Prazdroj se japonským vlastníkům ze skupiny Asahi vyplácí. Za loňský rok získali dividendu ve výši 4,4 miliardy korun. To znamená téměř celý zisk Plzeňského Prazdroje, který v roce 2018 činil 4,5 miliardy korun.

Dividendová politika se podle analytiků odvíjí především od vývojové fáze společnosti. “Firmy, které masivně investují a rozvíjejí svůj byznys, budou zisky zadržovat a reinvestovat. Pro společnosti jako Plzeňský Prazdroj, které se nacházejí v odlišném cyklu, není výplatní poměr na úrovni téměř sta procent překvapivý,” řekl analytik Saxo Bank Tomáš Daňhel. 

Totéž si myslí portfolio manažer Fio banky David Brzek, podle kterého výše dividendy zároveň vypovídá o stavu společnosti. “U stabilizovaných firem s nízkou potřebou rozvojových investic není výplatní poměr v blízkosti sta procent ničím neobvyklým,” uvedl Brzek. “Tento stav svědčí o sebevědomí, zázemí a též výsadním postavení Plzeňského Prazdroje,” doplnil Daňhel. 

Brzek upozornil, že pro dlouhodobou udržitelnost tohoto stavu je důležité, aby firma generovala stabilní a dostatečné cash flow a výplata nešla na úrok růstu zadlužení. To Plzeňský Prazdroj podle výroční zprávy snížil. Cizí zdroje ke konci loňského roku dosahovaly 7,8 miliardy korun, v předcházejícím období činily 10,4 miliardy korun. 

Loňský rok si ve výroční zprávě pochvaloval generální ředitel Plzeňského Prazdroje Grant Liversage. “Úsilí, které jsme vložili do podpory našich produktů s nejvyšší přidanou hodnotou, přineslo pozitivní výsledky jak v prodejích, tak ve finančních ukazatelích,” uvedl. Společnost utržila 17 miliard korun a investovala 1,4 miliardy korun, z toho přes půl miliardy do výroby.

 

Výše dividendy, která téměř kopíruje výši zisku po zdanění, byla pro předního českého výrobce piva běžná i v předešlých letech. Svému minulému majiteli, kterým byla britská pivovarnická skupina SABMiller, odváděl podnik v posledních letech celý zisk. Japonská skupina Asahi převzala Plzeňský Prazdroj v březnu 2017. 

Po Plzeňském Prazdroji náleží druhá příčka na českém pivním trhu Pivovarům Staropramen patřícím do severoamerické pivovarské skupiny Molson Coors. Heineken Česká republika ze stejnojmenné nizozemské skupiny je na třetím místě. K předním výrobcům piva patří také národní podnik Budějovický Budvar, který vlastní stát. 

Vývoj výše dividend Plzeňského Prazdroje (v miliardách korun)
 dividendazisk
20152,962,96
20163,883,87
2017*2,622,62
20184,394,46

Pramen: obchodní rejstřík

(* za devět měsíců)