Avast loni vydělal skoro o pětinu více. Letos se do zisku zakousne aféra s daty uživatelů

Avast

Avast Zdroj: Avast

Antivirové firmě Avast se v loňském roce dařilo prakticky na všech trzích. Čistý zisk firma zvýšila o 19 procent na 322,3 milionu dolarů, tedy v přepočtu 7,4 miliardy korun.

Tržby stouply o 5,6 procenta na 873,1 milionu dolarů, což je přibližně 20 miliard korun. Organický růst tržeb byl přes devět procent. Provozní zisk EBITDA se zvýšil o 7,9 procenta na 483 milionů dolarů, oznámila firma.

Počty zákazníků a celkové rozšíření produktů Avastu vzrostly na zavedených trzích, jako jsou USA i v nových cílových zemích. Počet zákazníků se zvýšil také v jihovýchodní Asii o 19 procent a ve střední a východní Evropě o 13 procent.

Upravené tržby největší divize Consumer Direct Desktop dosáhly 632,9 milionu USD, což představuje organický růst o 10,7 procenta. Míra udržení zákazníků divize se zvýšila na 67 procent, což bylo způsobeno nižším odlivem zákazníků u placených antivirových produktů a produktů CCleaner a růstem průměrného podílu licencí a zákazníků.

„Jádro podnikání Avastu a naše klíčové silné stránky zůstávají nezměněny. Naše zaměření na křížový prodej a upsell, lokalizační strategie a nové verze produktů nadále přispívají k dobrému růstu. Pro nadcházející rok připravujeme řadu produktů, na kterou se moc těšíme. I v roce 2020 očekáváme zdravý růst a jsme si i nadále jisti dlouhodobým směřováním firmy,“ uvedl výkonný ředitel Ondřej Vlček.

Vedení společnosti navrhlo konečnou dividendu splatnou v červnu 2020 ve výši 10,3 centu na akcii. Celková dividenda za rok tak dosáhne 14,7 centu na akcii, což představuje nárůst o 8,1 procenta.

Za celý rok 2020 Vlček očekává za skupinu Avast organický růst tržeb ve středně jednociferném řádu a stabilní hodnotu EBITDA marže. Ta loni dosáhla 55 procent. Letošní výsledky zřejmě nepříznivě ovlivní aféra kolem prodeje údajů o uživatelích prostřednictvím dceřiné společnosti Jumpshot z ledna. Avast ji následně uzavřel. Náklady na uzavření odhadl na 15 až 25 milionů dolarů.

Avast založili v roce 1988 čeští výzkumníci Eduard Kučera a Pavel Baudiš, firma je jedním z průkopníků v oboru počítačového zabezpečení. V roce 2016 Avast koupil konkurenční českou antivirovou firmu AVG. Avast je podle tržeb druhou největší antivirovou firmou na světě za společností Symantec. Produkty Avastu využívá přes 435 milionů uživatelů, z velké části bezplatně.