Berte možnost pracovat 12 hodin denně jako požehnání, vzkázal šéf Alibaby zaměstnancům

Zakladatel Alibaba Group Jack Ma

Zakladatel Alibaba Group Jack Ma Zdroj: ctk

Jack Ma
Jack Ma
3
Fotogalerie

Do debaty ohledně sladění pracovního a osobního života vstoupil zakladatel čínského internetového gigantu Alibaba Jack Ma. Zaměstnancům nespokojeným se svou  pracovní dobou vzkázal, ať berou přesčasové hodiny jako příležitost dosáhnout v životě solidního postavení, uvádí agentura Reuters.

Ma se zastal zejména pracovního modelu „996“, který je v odvětví e-commerce údajně běžný. Spočívá v práci od deváté hodiny ranní do deváté hodiny večerní po šest dní v týdnu.

„Osobně si myslím, že možnost řídit se tímto rozvrhem představuje velké požehnání,“ uvedl v příspěvku na firemním účtu v aplikaci WeChat. „Pokud chcete dělat pro Alibabu, musíte být připraveni na dvanáctihodinovou pracovní dobu, jinak se ani nenamáhejte s ucházením o místo,“ dodal podle agentury Reuters podnikatel. „Každý na tomhle světě chce úspěch, hezký život, být respektován. Jenže pokud nevložíte do svého úsilí víc času a energie než ostatní, jak toho chcete dosáhnout?“ uvedl rovněž Ma.

Na otázku výše pracovních nároků už tento měsíc poukázali také uživatelé platformy GitHub, která slouží pro zveřejňování programových kódů. Programátoři na ní začali poukazovat na společnosti, kde podle nich panují nejhorší profesní podmínky. V případě Alibaby mohou doufat alespoň v to, že změnu přinese výměna vedení. Jack Ma, jeden z nejbohatších obyvatel Číny, plánuje v září tohoto roku odejít z vedení firmy.