Česku chybí tisíce IT odborníků. Seniorní vývojář si přitom může vydělat až 200 tisíc měsíčně

České republice chybí IT odborníci. Až 79 procent firem má problém při hledání těchto zaměstnanců najít vhodné kandidáty.

České republice chybí IT odborníci. Až 79 procent firem má problém při hledání těchto zaměstnanců najít vhodné kandidáty. Zdroj: VŠEM

V České republice v současnosti chybí přibližně 14 tisíc IT odborníků. Dohromady nyní sektor zaměstnává přes 316 tisíc lidí a zhruba 79 procent firem má problém při hledání nových specialistů získat vhodné kandidáty. Vyplývá to z průzkumu Coding Bootcamp Praha a Techloop, na který upozornila ČTK. 

Počet reakcí na IT inzeráty je často mnohonásobně nižší než v jiných oborech a zastoupení žen v tomto odvětví je stále minimální. Seniorní vývojář si přitom může měsíčně vydělat až 200 tisíc korun.

„Důvodů, proč je nabídka mnohonásobně vyšší než poptávka, je několik. Především je to nízký počet absolventů vysokých škol nebo rostoucí poptávka v důsledku digitalizace. Dalším důvodem, proč je v tomto odvětví tak nízká poptávka, může být i relativně náročná rekvalifikace na IT pozice,“ uvedl spoluzakladatel portálu techloop Andrew Elliott.

Ohodnocení jednotlivých pozic se velmi liší od délky celkových zkušeností v IT, typu spolupráce nebo podle počtu programovacích jazyků, které kandidát ovládá. Průměrně nabízený plat pro zaměstnanecké poměry je 68 tisíc korun, tedy více než je průměr dle ČSÚ. Juniorské pozice jsou obvykle kolem 40 tisíc korun, seniorní pak 80 tisíc korun hrubého.

Z dat poskytnutých portálem Techloop vyplývá, že freelancer si může měsíčně vydělat až o 40 tisíc korun více než pokud by byl zaměstnaný. Je to tedy jeden z hlavních důvodů proč někteří preferují právě tento typ spolupráce. Výše odměn u freelancerů se pohybuje průměrně od 450 korun na hodinu do 800 korun na hodinu.

Největší procentuální zastoupení specialistů v oblasti IT je v Praze, následuje Brno a poté už je výraznější rozestup mezi druhým a třetím místem, na kterém je Ostrava. Nejvíce odborníků se nachází v blízkosti umístění technologických firem, což je patrné zejména v Praze a Brně.

VIDEO: Pět důvodů, jak přijít o vše na kryptoměnách

Video placeholde
Pět důvodů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub