ČEZ už nechce být jen virtuální operátorem, zvažuje účast v aukci 5G kmitočtů

ČEZ

ČEZ Zdroj: Reuters

Energetická společnost ČEZ zvažuje účast v připravované aukci kmitočtů pro mobilní sítě 5G. Při on-line tiskové konferenci k výsledkům společnosti za minulý rok to řekl místopředseda představenstva firmy Pavel Cyrani. Firma se podle něj rozhodne podle přesných pravidel aukce.

„My dneska s počtem 125 tisíc SIM karet na jedné straně a na druhé straně s čím dál tím větším propojováním energetiky a telekomunikací, optických sítí a tak dále, v tuto chvíli sledujeme připravovanou aukci. Podle jejích přesných pravidel se budeme rozhodovat, jestli do ní vstoupíme, nebo ne. Ale zvažujeme to,“ uvedl Cyrani.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v pondělí oznámil, že zahájil veřejnou konzultaci upravených podmínek aukce. Zahájení výběrového řízení úřad předpokládá v průběhu června. Kvůli požadavku na změnu podmínek rezignoval na konci ledna tehdejší předseda ČTÚ Jaromír Novák. Do státního rozpočtu by aukce měla podle předpokladů přinést minimálně šest miliard korun.

Aukce se podle dřívějších vyjádření pravděpodobně zúčastní stávající mobilní operátoři O2, T-Mobile a Vodafone, zájem deklarovala i firma Nordic Telecom. Hovořilo se také o zájmu Sazka Mobilu. Nová předsedkyně úřadu Hana Továrková nechala podmínky aukce upravit tak, aby podle záměru ministerstva průmyslu a obchodu prohloubily konkurenci na trhu a přilákaly nové operátory.