Fotoagentura Scanpix podala žalobu na Google

Evropské sídlo Googlu v Dublinu

Evropské sídlo Googlu v Dublinu Zdroj: profimedia.cz

Švédský fotozpravodajský servis Scanpix Sweden podal žalobu na americký internetový kolos Google. Viní jej z porušování svých autorských práv tím, že švédská verze Google News bez svolení kopíruje a vydává jeho produkci. Uvedla to podle Evropské aliance tiskových agentur (EANA) švédská agentura TT, která Scanpix vlastní. Podle serveru The Local požaduje Scanpix 5 milion švédských korun (asi 14 milionů korun).

Švédská verze Google News - Google Nyheter – podle Scanpixu často využívá jeho obrázky k tomu, aby poutaly ke zveřejňovaným článkům. Fotoagentura tvrdí, že neoprávněně. Scanpix jedná s Googlem už od roku 2008 ve snaze dospět k obdobné dohodě o využívání své produkce, kterou má fotoagentura s ostatními webovými stránkami.

Google ale zastává názor, že v tomto případě nelze uplatnit pravidlo, podle něhož musí mít šiřitel práva na publikování fotografií od jejich majitele svolení předem. Americký gigant také argumentuje tím, že Scanpix má možnost standardně využít webového robota a pomocí něj hlásit obsah, který nechce zveřejnit.

Obě strany se v pohledu na věc neshodnou a spor tak musí řešit soud, uvedl generální ředitel a šéfredaktor TT Jonas Eriksson. Švédská agentura dodala, že rozhodnutí soudu se dá čekat nejdříve v létě příštího roku.

Ulf Karlsson, který má v TT na starosti ochranu autorských práv, na základě dosavadních výsledků podobných sporů a konzultací s právními experty odhaduje, že Scanpix má dobrou naději na vítězství.