Gates a Softbank investují do baterií, které nahradily lithium železem

Bill Gates

Bill Gates Zdroj: wikimedia

Softbank
Americký miliardář a zakladatel Microsoftu Bill Gates se udržel na prvním místě letošního žebříčku nejbohatších Američanů časopisu Forbes. Jeho jmění se odhaduje na 54 miliard dolarů (993 miliardy Kč)
3
Fotogalerie

Stále širší skupina investorů věří, že baterie budou hrát v energetice čím dál větší roli. Fondy Breakthrough Energy Ventures zakladatele Microsoftu Billa Gatese a SB Energy japonské investiční skupiny Softbank si na tento trend minimálně nebojí vsadit. Společně s dalšími investory totiž poslaly americkému start-upu ESS v přepočtu bezmála 700 milionů korun. ESS se zabývá vývojem takzvaných průtočných či též průtokových baterií pro vysokokapacitní uskladnění energie. O investici informoval server Portland Business Journal. 

„SB Energy a Breakthrough Energy Ventures poskytly týmy s dlouholetými a komplexně uplatnitelnými zkušenostmi,“ říká viceprezident firmy ESS pro obchod a prodej Hugh McDermott. „Pomohou nám na mnoha úrovních, ať už na manažerských pozicícíh, nebo u vývoje produktu,“ doplnil.

Peníze mají být použity na modernizaci továrny ve Wilsonville v americkém Oregonu a zároveň mají firmu připravit na to, aby byla schopna celosvětově nabízet i vysokokapacitní bateriové systémy pro energetické společnosti.

Firma ESS zatím rozmístila několik kontejnerových akumulátorů připojených k lokálních elektrárnám. Dosud má však největší dodaná baterie kapacitu jen dvě megawatthodiny. K využití potenciálu rostoucího výkonu obnovitelných zdrojů energie však bude muset být schopna nabídnout baterie o vyšší kapacitě i výkonu. Příští rok by proto měla dodat baterii o výkonu pět megawattů.

Americký firma vyvíjí úložiště energie už od roku 2011. Průtočné baterie jsou jednou z nejčastěji zmiňovaných alternativ k dosud dominantním lithium-iontovým bateriím. Firmám, které je vyvíjejí, se však příliš nedařilo a nedaří vývoj dokončit a přinést technologii na trh. Na rozdíl od běžných baterií ty průtočné využívají dva roztoky elektrolytů. Ty jsou po celou dobu od sebe oddělené speciální membránou, přes kterou chemicky reagují. Baterie ESS se od těch ostatních liší tím, že nemá toxický elektrolyt - běžně využívaný vanad nebo zinek totiž nahradila železem.