Goldman Sachs spouští finanční cloud, spojil se s Amazonem

Goldman Sachs

Goldman Sachs Zdroj: Profimedia.cz

David Solomon
Goldman Sachs
Banka Goldman Sachs zvýšila podíl v Monetě
4
Fotogalerie

Více než 150 let stará americká investiční banka Goldman Sachs vstupuje do cloudového byznysu. Zákazníkům a partnerům z finančního sektoru, jako jsou hedgeové fondy, začíná nabízet přístup k vlastním obchodním datům a analytickým aplikacím. Goldman Sachs se kvůli tomu spojila s největším cloudem světa Amazon Web Services (AWS), který poskytl technickou expertizu a infrastrukturu. Příprava technologie trvala dva roky.

Goldman Sachs Financial Cloud for Data je pro banku jednou z aktivit v rámci digitalizace celé instituce. „Goldman Sachs se snaží získat možnosti, jež mají fintechové společnosti,“ sdělil deníku E15 výkonný ředitel AWS Adam Selipsky. „Máme velké množství obchodních dat a prostřednictvím našich zákazníků a cloudu je můžeme zpeněžit,“ navázal při společném sezení na konferenci v Las Vegas ředitel Goldman Sachs David Solomon.

Solomon podle kuloárních informací v Goldman Sachs prosazuje modernizaci prostřednictvím informačních technologií. Banka díky tomu už dříve představila produkt Marcus, v rámci něhož nabízí půjčky a spořicí účty běžným uživatelům. Goldman Sachs také pro Apple vydává kreditní kartu Apple Card. Už se tak nesoustředí čistě na klientelu z Wall Street.

Solomonovi se líbí, co Amazon dokázal s AWS. Tento cloud původně vznikl jako interní systém Amazonu umožňující expanzi e-commerce služeb. Technologie se ukázala jako revoluční a změnila byznys s IT. AWS dnes dělá roční tržby kolem 60 miliard dolarů.

Velká část zaměstnanců Goldman Sachs se zaměřuje na IT. Ve firmě se 40 tisíci zaměstnanci pracuje kolem jedenácti tisíc softwarových vývojářů. Šéf informačních technologií v Goldman Sachs Marco Argeti dříve několik let pracoval na manažerských pozicích v AWS.

Jak pandemie změnila e-commerci v Česku?

Video placeholde
Jak pandemie změnila e-commerce v Česku? • Videohub

Finanční cloud Goldman Sachs má pomoci zákazníkům získávat obchodní informace a vyhodnocovat obchodní rozhodnutí. Banka uvádí, že si jejich zákazníci nebudou muset sestavovat velké týmy zaměřené na dolování a spojování dat a místo toho budou moci rovnou dělat analýzy.

Zákazníci si také do cloudu mohou připojit vlastní data a kombinovat je s nástroji Goldman Sachs, jako jsou PlotTool Pro nebo GS Quant. Goldmani a AWS zároveň mají zaručit bezpečnost informací a plnění náročných regulatorních podmínek.