Google rozšíří vlastní internetové kabely pod mořem. Propojí USA, Velkou Británii a Španělsko

Loď na pokládání podmořských kabelů.

Loď na pokládání podmořských kabelů. Zdroj: iStock

Největší internetová společnost světa, americký Google, pokračuje v rozšiřování vlastních sítí. Do roku 2022 chce zprovoznit čtvrtý optický kabel s internetem, který vede pod mořem. Z New Yorku zamíří jedna jeho část do města Bude ve Velké Británii a druhá do španělského Bilbaa.

Plán na přímé propojení se Španělskem souvisí podle webu techcrunch.com s chystaným projektem centra cloudových služeb v Madridu. Kabel se má skládat z 16 párů optických vláken a díky novému systému má zajistit vyšší spolehlivost připojení.

Podle serveru se spojení pojmenované po americké informatičce Grace Hopperové přiřadí ke třem podmořským kabelům, na kterých internetový gigant již pracuje. Kabel Curie přenáší data z USA do Jižní Ameriky od loňského roku, Dunant propojuje od letoška Spojené státy s pobřežím Francie.

V příštím roce má být dokončen kabel Equiano kolem západního pobřeží Afriky, který vede od Portugalska až do Jihoafrické republiky. Stejně jako Dunant a Curie vybuduje Grace Hopper specializovaná společnost SubCom.

Kromě čtyř vlastních podmořských kabelů Google spolupracuje na řadě dalších po celém světě. Celkem chce investovat do 15 podmořských kabelů, zvažuje i účast na projektu kabelu Blue-Raman, jež povede mezi Indií, Izraelem a Itálií. Podle dostupných informací do podobné infrastruktury Google investoval v letech 2016 až 2018 na 47 miliard dolarů.