Další pokus. Muskův Starship by mohl svůj první vzlet uskutečnit už příští týden

Elon Musk představil projekt Starship v září 2019

Elon Musk představil projekt Starship v září 2019 Zdroj: Reuters

Prototyp nové rakety Starship SN4 společnosti SpaceX v květnu explodoval na testovací rampě v americkém státě Texas (29. 5. 2020)
Listopadová exploze prototypu rakety Starship s označením MK1.
Listopadová exploze prototypu rakety Starship s označením MK1.
4
Fotogalerie

Další mise Elona Muska a jeho vesmírné společnost SpaceX je zase o krok blíže svému cíli. Prototyp kosmické lodi Starship by měl uskutečnit vůbec první testovací let a navázat tak na „skok“ svého předchůdce Starhoppera.

Dosud byly veškeré prototypy Starshipu zničeny při testování, takže se ke vzletu nedostaly. Tentokrát je však Musk optimistou. V polovině týdne na twitteru oznámil, že Starship by mohl vzlétnout už ke konci tohoto týdne. Mezitím ovšem došlo k posunutí zkoušky statického zážehu motoru na pondělí. Když proběhne bez problému, mohl by testovací let proběhnout příští týden.

Současná verze nese označení SN5 a podle informací o plánovaných uzavírkách silnic, které byly zveřejněny začátkem tohoto měsíce, by měla „vyskočit“ do 150 metrů. Jedná se o stejnou výšku, jaké loni v srpnu dosáhl už zmíněný prototyp Starhopper. SN5 je ovšem podstatně větší a daleko blíže skutečnému designu plánované kosmické lodi.

Na konci května explodoval poslední Starship s označením SN4, a to právě při zážehovém testu. Podle serveru Business Insider zřejmě vybuchlo unikající okysličovadlo po zažehnutí motoru. 

Kosmické lodě Starship by v budoucnu měly být schopny vyslat lidskou posádku a 100 tun nákladu na Měsíc a později také na Mars. Jde o opakovaně použitelnou loď nové generace.