Google zvýšil zisk o 36 procent a překonal tak odhady analytiků

Google

Google

Americká společnost Google, která provozuje největší internetový vyhledávač na světě, zvýšila ve druhém čtvrtletí čistý zisk na 2,51 miliardy dolarů (asi 43,2 miliardy korun). To je proti stejnému období loni nárůst o 36 procent a je to výrazně lepší výsledek, než s jakým počítal trh. Akcie firmy tak zpevnily o více než 12 procent. Výsledky podle analytiků potvrzují, že internet je v USA jedním z mála ekonomických odvětví, kterým se velmi daří.

Tržby vzrostly o 32 procent na devět miliard dolarů (asi 154,9 miliardy korun). Ve 13leté historii Googlu je to poprvé, co se firmě podařilo během jednoho čtvrtletí tolik utržit. Takzvané čisté tržby, které zohledňují platby partnerským webům, se zvýšily o 36 procent na 6,92 miliardy dolarů (asi 119,1 miliardy korun). To je skoro o 400 milionů více, než předpokládali analytici.

„Pořád jsme jen v rané fázi toho, co chceme udělat. Naše nové produkty mohou Googlu dlouhodobě přinést obrovské obchodní aktivity, stejně jako to bylo s vyhledáváním,“ uvedl spoluzakladatel firmy Larry Page, který je teď zároveň novým šéfem. „Máme i bohaté zkušenosti a víme, jak u jednotlivých produktů zajistit, aby vydělávaly,“ dodal.

Google podle analytiků svými hospodářskými výsledky přesvědčil, že obavy ze silného negativního vlivu konkurence jsou zatím přehnané. Část investorů je znepokojena nástupem nových internetových firem, jako je Twitter nebo Facebook. Google nedávno odpověděl zavedením služby Google+ a doufá, že s ní prorazí. První výsledky jsou přitom docela uspokojivé; nový produkt, který cílí na uživatele sociálních sítí, zaujal už více než deset milionů lidí, tvrdí Page.

„Google by měl být v tomto čtvrtletí opět považován za růstový podnik,“ řekl k výsledkům analytik společnosti Stifel Nicolaus Jordan Rohan. „Kombinace mobilního vyhledávání, Androidu, smlouvy u reklamy, YouTube i hlavní služby vyhledávání, to všechno si vede dobře. Google už není firmou s jedním úzkým záběrem,“ dodal.

Googlu stoupl za rok zisk na akcii téměř o dva dolary

Zisk na akcii vystoupil na 7,68 dolarů z předchozích 5,71 dolarů, kde byl před rokem. Pokud by se nebraly v úvahu náklady na zaměstnanecké akcie a některé další položky, pak by zisk na akcii vystoupal až na 8,74 dolarů. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že Google vydělá 7,85 dolarů na akcii. „Teď bychom si měli všímat hlavně zisku GAAP. Google mohutně investoval, během čtvrtletí nabral zhruba tolik lidí, co před rokem,“ upozornil Rohan. GAAP je mezinárodně uznávaný účetní postup.

Firma zveřejnila výsledky až po skončení řádného obchodování, během něhož její akcie oslabily o více než 1,7 procenta. Klesal ale celý trh. Po zveřejnění výsledků akcie vystřelily prudce vzhůru a nakonec udržely zisk 12,62 procenta. Dostaly se tak nad 595 dolarů. K výstupu na roční maximum jim ale pořád ještě chybí asi deset procent.