Intel dostal novou pokutu za zneužití dominance na trhu. Tu původní soud zrušil

Intel zaplatí 376,36 milionů eur pokuty.

Intel zaplatí 376,36 milionů eur pokuty. Zdroj: ČTK

Americká společnost Intel se dozvěděla výši pokuty, kterou bude muset zaplatit za zneužití svého dominantního postavení na trhu výrobců čipů. Evropská komise vyměřila 376,36 milionů eur, tedy 9,2 miliardy korun. Původní pokuta z roku 2009, kterou loni částečně zrušil Tribunál Soudního dvora Evropské unie, byla rekordní: šlo o 1,06 miliardy eur. 

Komise v původním nálezu dospěla k závěru, že se Intel snažil zbavit konkurenční firmy Advanced Micro Devices (AMD) tím, že výrobcům počítačů dával za určitých podmínek slevy, aby preferovali jeho čipy.

Tribunál Soudního dvora EU loni pokutu částečně anuloval, protože komise podle něj sankci řádně nezdůvodnila. Napadl zejména tu část zdůvodnění, v němž komise popisovala, jak Intel podmiňuje přiznání slev splněním konkrétních podmínek na straně výrobců počítačů. Část námitek ale Tribunál komisi uznal.

„V návaznosti na tento rozsudek dnes komise přijímá nové rozhodnutí o uložení pokuty společnosti Intel pouze za čistá omezení. Tato omezení se vztahují k době mezi listopadem 2002 a prosincem 2006 a spočívala v platbách společnosti Intel třem výrobcům počítačů,“ uvedla dnes komise. Šlo o výrobce HP, Acer a Lenovo.

Podle názoru komise charakterizovaly zneužití dominantního postavení na trhu dva druhy chování společnosti Intel vůči jejím obchodním partnerům, a sice čistá omezení a podmíněné slevy. U čistých omezení dal Tribunál komisi za pravdu, že znamenají zneužití dominantního postavení. Tribunál je druhým nejvyšším soudem EU.

Pokuta pro Intel byla v roce 2009 nejvyšší, jakou kdy nějaká firma dostala. Představovala 4,15 procenta tržeb tohoto amerického podniku z roku před jejím uložením a předcházelo jí osm let vyšetřování. Evropská komise jako exekutivní orgán EU plní mimo jiné roli antimonopolního úřadu.